Slovenija
35 ogledov

Tuš prezadolžen, načrt uresničen

Banke, najbolj izpostavljena naj bi bila Abanka, od lastnika in direktorja Tuš H Žurnal24 main
Skupina Tuš Holding je lansko leto dosegla načrtovane višine prihodkov, a naj bi bila močno zadolžena. Z bankami se dogovarjajo za reprogramiranje posojil.

"V konsolidiranem in revidiranem planu poslovanja za Tuš Holding je bilo za leto 2010 načrtovanih 830 mio evrov prihodkov, ki smo jih v lanskem letu tudi dosegli. Razkoraka med načrtovanimi in realiziranimi prihodki tako ni, saj so naši prihodki v lanskem letu znašali 830 mio evrov. V primerjavi z letom 2009 pa smo prihodke, kljub zahtevnim gospodarskim razmeram dvignili in sicer za več kot 11 mio evrov," nam je sporočila Anja Marjetič, tiskovna predstavnica  Engrotuš d.d.

V Tuš Holdingu so na vprašanje, ali je dosežen dogovor z bankami glede reprograma posojil, odgovorili, da pogovori potekajo z vsemi njihovimi poslovnimi partnerji, med njimi tudi s partnerji iz finančnega segmenta. Po neuradnih podatkih je podjetje močno prezadolženo, saj naj bi bankam moral vrniti 400 milijonov evrov dolgoročnih kreditov in 100 milijonov evrov kratkoročnih kreditov, dobaviteljem pa je dolžan 180 milijonov evrov. Banke, najbolj izpostavljena naj bi bila Abanka, od lastnika in direktorja Tuš Holdinga Mirka Tuša zahtevajo dezinvestiranje dejavnosti, ki niso njegove osnovne panoge.

Tuš Holding ima v tujini 26 supermarketov, od tega štiri v Makedoniji, sedem v Srbiji ter 15 v Bosni in Hercegovini. "Poslovanje na tujih trgih je skladno s pričakovanji. Verige naših trgovin v tujini pa ostajajo, kljub izkazanim interesom, v naši lasti, kot sestavni del Tuš Holdinga," so še navedli v holdingu.

Bankirji zahtevajo prodajo zemljišč
Tuš naj bi z bankami že dosegel dogovor, da mu reprogramirajo vse obroke posojil do 15. februarja letos, vendar banke zahtevajo tudi prodajo zemljišč in nepremičnin v državah nekdanje Jugoslavije (največ zemljišč ima Tuš v Srbiji). Poleg tega bankirji zahtevajo prodajo Tuš Oila, ki obvladuje tretjo največjo verigo bencinskih servisov v Sloveniji, in Tušmobila. Slednjega Tuš Holding že kar nekaj časa neuspešno prodaja. Na Tušmobil, ki so ga poskušali prodati francoskemu Orangeu za približno 100 milijonov evrov, je vezanih za 200 milijonov evrov bančnih posojil, v letu 2009 pa je imel 25,6 milijona evrov čiste izgube. Prav telekomunikacijski del holdinga je najbolj prispeval k izgubi skupine Tuš Holding v letu 2009.

V Tuš Holdingu zagotavljajo, da so lani kljub oteženim ekonomskih razmeram, ki so zahtevale prilagajanje, ponosni na svojo razvojno dinamiko na segmentu novih naložb. Lani so namreč odprli peti in hkrati največji nakupovalno-zabaviščni center Planet Tuš v Kopru. Prav tako so nadaljevali z razvojem verige bencinskih servisov Tuš Oil in Tuš drogerij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.