Slovenija
65 ogledov

Tuševe trgovine naj bi bile varne pod hipotekami slovenskih bank

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Podjetja nekdaj najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša v Bosni in Hercegovini (BiH) so tik pred stečajem. Dobavitelji, ki jim Tuševi dolgujejo preko 10 milijonov evrov, pozivajo sodišče, naj stečaj preprečijo.

Davčni inšpektorji Uprave za indirektno obdavčitev v Bosni in Hercegovini (BiH) bodo predvidoma še v tem tednu zaključili podroben nadzor poslovanja dveh podružnic trgovskega podjetja Tuš, poroča Dnevni avaz.

Tuševi podjetji v BiH, Tuš Trade in Tuš se namreč nenadoma umikata s tamkajšnjega trga in zapirata trgovske poslovalnice, pri tem pa za seboj puščata za več kot 10 milijonov evrov dolgov dobaviteljem in davčni upravi BiH.

Tožilstvo BiH je zato davčnim inšpektorjem v začetku lanskega novembra izdalo odredbo naj proti podjetjema Tuš in Tuš Trade uvedejo postopke davčnega nadzora zaradi suma davčnih utaj. Pregledati so morali njihovo poslovanje do konca lanskega leta.

To je sicer že drugi postopek, ki so ga v zadnjih šestih mesecih inšpektorji omenjene uprave začeli proti Tuševima podjetjema.

Davčni inšpektorji odkrili davčno utajo

Inšpektorji so pred časom tožilstvu BiH že posredovali poročilo o svojih dotedanjih ugotovitvah nadzora nad poslovanjem Tuševih podjetij. Tožilce so, neuradno, opozorili, da so med nadzorom ugotovili številne nezakonitosti poslovanja, med drugim več davčnih utaj Tuševih podjetij.

Inšpektorji zdaj čakajo odgovore s tožilstva oziroma nadaljnje usmeritve. Po naših informacijah na Upravi za indirektno obdavčitev od tožilstva BiH pričakujejo novo odredbo, s katero bi še bolj podrobno pregledali poslovanja Tuševih podjetij oziroma vse dosedanje poslovno sodelovanje teh podjetij z dobavitelji iz BiH, ki jim Tuševa podjetja dolgujejo večje vsote denarja.

Na tožilstvu BiH pojasnjujejo, da pospešeno vodijo preiskavo o domnevnih davčnih utaj in podobnih zlorabah Tuševih podjetij ter da do zaključka postopka ne morejo komentirati.

Preprečite stečaj!

A ravno zaradi domnevno ugotovljenih davčnih utaj Tuševih podjetij v BiH pa tamkajšnja zbornica za mednarodno trgovanje poziva tožilstvo BiH naj doseže, da sodišče v Bihaču ne dovoli začetka stečajnega postopka za Tuševa podjetja v BiH. Sredi prejšnjega meseca so pooblaščenci teh podjetij namreč vložili predlog za stečaj.
 

Nepremičnine pod hipoteko slovenskih bank

Zbornica pa tako tamkajšnje tožilce kot tudi sodišče v Bihaču, ki se odloča ali bi začelo stečajni postopek ali ne, opozarja, da bo praktično nemogoče zavarovati premoženje Tuševih podjetij v BiH, ki bi se lahko začasno zamrznilo, nato pa bi se ga lahko zaseglo in z njim poplačalo dolgove, ki jih Tuš pušča za seboj.

Zbornica je namreč ugotovila, da Tuševega premoženja, zlasti nepremičnin, trgovin oziroma trgovskih centrov sodišče nikakor ne bo moglo zavarovati, saj naj bi na praktično vseh Tuševih nepremičninah v BiH hipoteke vpisane banke v Slovenije, ki naj bi financirale Tuševe posle v BiH, zaradi česar naj bi jim ta dolgoval preko 25 milijonov evrov.
 
Zaradi česar, še opozarja zbornica, teh nepremičnin ne bo mogoče niti zaseči, kaj šele prodati.

 

Komentarjev 4
  • Dixon 11:03 04.februar 2015.

    Ma kakšne davčne utaje? Tipson jim je konkretno plačeval davke cel čas, pol zapre trgovine in država se obesi na njega, ker se ne more na nikogar drugega. Ker to v bosni tako gre, če nisi njihov ali ne poznaš ...prikaži več nikogar pri koritu, ki bi te oprostil dajatev.

  • Žurnalček 14:35 03.februar 2015.

    100 miljonov ne pa 10 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111

  • HappyBunny 14:31 03.februar 2015.

    To pa ne!!! Slovenci smo znani kot najbolj pošteni, tko da je to itak maslo američanov. Američani so krivi za vse........