Slovenija
31 ogledov

TV Lab na TVS "izgubljen kompas"

televizija Žurnal24 main
Do projekta Evrovizijski TV laboratorij, s pomočjo katerega so na TV Slovenija želeli predvsem mlade gledalce aktivno vključiti v soustvarjanje oddaj, je precej kritična medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin.

Nekatere evropske nacionalne televizije, med njimi tudi RTV Slovenija, se želijo gledalcem približati tudi s tako imenovanim projektom Evrovizijski TV laboratorij, ko lahko gledalci s pomočjo sodobnih socialnih omrežij aktivno sodelujejo pri ustvarjanju novih oddaj. Tokrat so si lahko ogledali različne pilotne oddaje, ki so med drugim prikazovale tudi probleme priseljencev, migracije in intergracije v posamezni družbi.

Medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin je do takšnega koncepta oddaj na slovenski nacionalni televiziji zelo kritična. "To je popolnoma izgubljen kompas," je za zurnal24.si dejala Bašić Hrvatinova in dodala, da je naloga RTV Slovenije ustvarjanje programa, ki ima določene standarde, zapisane v zakonu o RTVS. "Od tega koraka pa do tega, da na koncu glasujemo, kaj bo šlo v Dnevnik in kaj ne, ni daleč," je opozorila.

Kot še pravi sogovornica, mlada generacija, ki je ciljna publika omenjenega projekta, "počne svoje medije na svoj način. Javni servis, če se prilagaja komerkoli, dela škodo, ker dela nekaj, kar ne zna delati."

Po mnenju strokovnjakinje je takšen koncept samo še en dokaz, da "ta javna RTV resnično ne ve, kaj počne." "Jaz ne želim na javnem servisu gledati kloniranih oddaj komercialnih televizij. Najhujše je, ko začne javni servis eksperimentirat, ne vedoč, kaj hoče. Potem pa je dejansko vprašanje, ali je sploh še vreden tega, da opravlja javno funcijo."

Bašić Hrvatinova zaključuje, da bi se morala nacionalka lotiti predvem ustvarjanja oddaj, ki bodo odgovarjale na odzive našega prostora in problemov.

Urednica Gorščakova: Ni šlo za eksperiment

Urednica projekta Evrovizijski TV Laboratorij Natalija Gorščak na te očitke odgovarja, da je to v izhodišču projekt nizozemske javne televizije, "za katere bi - sploh glede na kakovost njenih programov, ki spodbujajo strpnost, učenje za življenje, medgeneracijsko solidarnost, okoljsko osveščenost, kritične pogled na potrošniško družbo - težko rekli, da ne spoštuje standardov javne televizije." Hkrati, kot dodaja, pa ravno zaradi takšega "televizičnega obravnavanja teh tem" doseže več mlajših gledalcev.

Gorščakova ob tem za zurnal24.si še pravi, da je letos TV Slovenija k projektu pristopila zato, da bi predstavili novosti v ustvarjanju na drugih javnih televizijskih servisih in njihov način obravnavanja perečih tem.

"Ti pri ustvarjanju vseh programov - tudi pilotnih, ki smo jih prikazali, spoštujejo določila svojih zakonov, ki so usklajeni z določili in smernicami Evropske komisije, kakršen je tudi naš zakon," na očitke Bašić Hrvatinove odgovarja Gorščakova in dodaja, da ni šlo za eksperiment ampak so želeli ugotoviti, kako se bodo gledalci vključili v izbiro programov in ali se jim bodo zdele teme zanimive.

"Menim, da je javna televizija tudi zato ’javna in ne državna, ker naj bi na javni TV gledalci sodelovali pri ustvarjanju programa – zakonsko imajo možnosti prek različnih organov, kar pa vemo, da ne deluje najbolje," še dodaja sogovornica.

Komentarjev 2
  • principiumnovum 07:44 18.september 2011.

    Pa kdo pa še gleda RTV SLO? To je itak režimsko trobilo eldeesarskih gospodarskih kriminalcev, ki ni vredno centa od tiste njihove predrage mesečne naročnine. Sramota za javno televizijo in naj si gredo v Bosno ali pa na Kosovo pogledati, ...prikaži več kaj pomeni dobra in objektivna javna televizija. No, saj če so na njej zaposleni samo fixofafarski in fujdevejevski pezdetje drugače niti ne more biti...

  • freansa 18:07 13.september 2011.

    Oglasno sporočilo! Kje je ta napis? Ker gre za plačan članek s strani RTV SLO bi po zakonu moral biti. Prijavil vas bom.