Slovenija
22 ogledov

"Tveganje ni ničelno, je pa majhno"

ebola, UKC, pripravljenost S. H. H.
V Sloveniji bolnika, za katerega bi sumili, da je zbolel za ebolo, še ni bilo. Če bi se pojavil, bi ga zdravili na infekcijski kliniki v Ljubljani.

"Tveganje zagotovo ni ničelno, je pa zelo majhno. Zelo verjetno bomo imeli bolj opravka z bolniki pri katerih bo obstajal sum, ampak se bo izkazalo, da gre za kakšno drugo tropsko bolezen, recimo malarijo,"  na vprašanje, kakšna je verjetnost, da se ebola pojavi tudi v Sloveniji, odgovarja Tatjana Lejko-Zupanc, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana.

Bolnika bi zdravili v Ljubljani

V Sloveniji še ni bilo bolnika z ebolo, niti bolnika pri katerem bi obstajal sum, da je zbolel za ebolo. Če bi se tak bolnik pojavil, bi ga zdravili na infekcijski kliniki v Ljubljani, kjer so pripravili načine obravnave z okuženim in ravnanja, da se okužba ne bi prenašala na bolnišnično osebje. "S takimi boleznimi se infektologi ukvarjamo vsak dan. Tisto, kar je drugače, je velika smrtnost in dejstvo, da o bolezni ne vemo še vsega. Skušali bomo uporabiti vse svoje znanje," pravi Franc Strle, predstojnik infekcijske klinike.

Hitra diagnoza

Bolnika bi namestili v izolacijskih sobah, ki imajo svoj predprostor in svoje sanitarije. "Imamo možnost, da za bolnika zberemo osebje, ki bo namenjeno samo njemu, imamo čisti prostor, kjer se bo osebje preobleklo in odvrglo kontaminirane materiale. Določili bomo poti, kako ravnati s kužnimi tekočinami. Imamo tudi prednost, ki je mnoge druge klinike nimajo, referenčni laboratorij čez cesto, izvidi bodo tako hitri," razlaga Lejko Zupančeva.

Širjenje možno omejiti

Ebola je prvič izbruhnila leta 1976, sledilo je okoli 20 izbruhov. Zadnji se od prejšnjih razlikuje po tem, da traja dlje časa in da je prizadetih več ljudi. Kažejo se tudi novi, zanesljivejši podatki o načinu prenosa bolezni. Možen je tudi  prenos v kapljicah, ki imajo razmeroma majhen doseg, približno meter in pol. To se lahko zgodi predvsem takrat, kadar bolnik bruha ali krvavi. Kot kaže pa se bolezen ne prenaša aerogeno. "Pri aerogenem prenosu so virusi v drobnih delčkih, prisotni v zraku, lahko jih prenese piš vetra in jih je težko omejiti. Podatki glede zadnjega izbruha govorijo proti takemu načinu širjenja," razlaga Strle.

Zdravilo na preizkušnji

"Zdravil, ki bi zanesljivo delovala proti virusu, zaenkrat ni, je nekaj poskusov, vendar zdravil, ki bi bila uradno potrjena, da delujejo proti virusu ni. To je le poskus zdravljenja, je ena od možnosti," razlaga Strle. Kot je znano, so pri dveh Američanih in španskemu duhovniku, ki so se med delom v Afriki okužili z virusom ebukle, uporabili eksperimentalno zdravilo ZMapp. Na infekcijski kliniki eksperimentalnega zdravila nimajo, bolnika bi zdravili na ustaljen način, torej s podporo organom, ki bi bili prizadeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.