Slovenija
41 ogledov

"Ubi Janšu" oziroma svoboda govora

Janšev grafit na Trubarjevi cesti v Ljubljani Saša Despot
"Pri sovražnem govoru družbeno močnejši odvzema dostojanstvo šibkejšemu, osebe na javnih funkcijah pa ne sodijo med družbeno šibkejše," o grafitih, ki pozivajo k uboju premierja, pravijo v uradu varuhinje.

Varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik so novinarji siol.net prosili za komentar sovražnih grafitov, ki med drugim slikajo premierja Janeza Janšo s Hitlerjevimi brki in duhovniškim kolarjem ter pozivajo celo k uboju. Povprašali so jo, ali namerava ukrepati, iz njenega urada pa prejeli odgovor, da se lahko varuhinja v posameznem primeru odzove, če sovražni govor uporabi denimo predstavnik oblasti v odnosu do šibkejšega posameznika oziroma ranljivih družbenih skupin (etničnih manjšin, invalidov, istospolnih …).

Namen sovražnega govora je namreč ponižati, razčlovečiti, žaliti, ustrahovati, poslabšati položaj tistih, proti katerim je naperjen, ter jim odvzeti dostojanstvo, vendar pa vsak primer tako imenovanega sovražnega govora še ni kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, kot ga opredeljuje kazenski zakonik. Zaradi varstva svobode izražanja in še posebej svobode medijev so pogoji za kazenski pregon govorjene ali pisane besede upravičeno zelo strogi.

"Policija bi se morala nujno odzvati"

"Gre za sprevrženo stanje, ki vlada v Sloveniji. Pozivi k uboju in umoru visokih državnih predstavnikov so nekaj, na kar bi se morala policija nujno odzvati in zaščititi integriteto tega človeka, s tem pa tudi države. A se to ne zgodi," je za omenjeni portal povedal politični analitik Boštjan M. Turk, ki je izpostavil tudi zapis Ervina Fritza v Mladini: "Prvi minister in tolpa podrepnikov hrabrih si vsak dan izmislijo kaj zoper šole, kulturo in najrevnejši stan. Nagon, početi bedarije, imajo osupljivo močan – a morda si žele bingljati na kandelabrih."

Komentarjev 20
  • ghz891 12:57 15.avgust 2012.

    smrtno sovražim, ki bi mu to veliko pomenilo. Niso vsa jajca v isti košari.

  • ghz891 12:56 15.avgust 2012.

    Dajte mi malo ta patriotski ponos razložit? Kako si lahko ponosen na nekaj nad čemur nimaš nič vpliva (etnična pripadnost, država rojstva, primarna kultura)? Ali bi bil še vedno ponosen če bi se v kaki drugi državi/kulturi rodil? Če je ...prikaži več odgovor pritrdilen potem tebi kot osebi v resnici ne pomeni Slovenstvo nič, ampak samo pogoji v katerih odraščaš/s katereimi se poistovetiš. "Pravi slovenski partizani" po l. 1943 so bili več ali manj skrajni levičarji, pred tem so bili sicer prisotni tudi liberalci in določeni intelektualci.@mirko Jezik ni nek popoln togi subjekt da se nebi rabil spreminjati, kako pa misliš da se sploh razvija? Običajni ljudje ga tudi spreminjajo/razvijajo in vedno večji vpliv bodo imeli (glede na to da postajamo vse bolj komunikacijsko povezani). Naj govorijo kakor jim paše dokler nimamo literarne policije ali domače Slovenske "rdeče zore". Meni je recimo vseeno če sem Slovenec, imam Slovensko državljanstvo/starše ali ne, pa zato še nobenega ne

  • ghz891 12:13 15.avgust 2012.

    Pozivi k uboju so nedvomno sporni. Karikature sami po sebi pa ne, ker so način umetniškega izražanja nekoga ki kritizira/se ideološko ne strinja z premierjem.