Slovenija
3998 ogledov

Ubije plevel in verjetno tudi človeka

Škropljenje Profimedias
Eden najbolj vsesplošno tudi v Sloveniji uporabljenih sredstev za zatiranje plevela je zelo verjetno kancerogeno, so pred kratkim ugotovili strokovnjaki in tako na glavo postavili 20 let staro prepričanje v nasprotno. Med vrtičkarji priljubljeno sredstvo verjetno kmalu s trgovskih polic.

Svetovna zdravstvena organizacija oziroma njej podrejena Mednarodna agencija za raziskave raka je na začetku marca objavila poročilo, da sestavina glifosat verjetno povzroča pri ljudeh raka. S tem so sestavino ocenili z oznako 2A, kar je druga od štirih stopenj na lestvici, medtem ko je doslej veljalo, da sestavina, ki je del okoli 750 različnih herbicidov, ni človeku nevarna. 

Nova testiranja pa dokazujejo, da glifosat povzroča krvnega raka, pri testnih miših in podganah pa tudi druge tipe rakavih obolenj.  

Strokovnjaki so sledove glifosata našli na območjih intenzivnega kmetijstva in rabi herbicidov. Našli so ga v vodi, zraku in tudi hrani. Naj pa sestavina ne bi bila tako zelo nevarna v primeru občasne rabe, kot je denimo uporaba s strani vrtičkarjev. Veliki proizvajalci herbicidov, kot je korporacija Mosanto, so vseeno že skočili v zrak, saj da je uporaba glifosata povsem varna za ljudi. 

Konec leta se bo morda poslovil

Če bodo obveljala najnovejša dognanja, se pri prodaji sredstev z vsebnostjo glifosata vseeno obetajo spremembe, tudi v Sloveniji, kjer je denimo zelo popularno sredstvo za zatiranje plevela Boom Efekt, ki prav tako vsebuje glifosat.

Matjaž Emeršič iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo ratlin (nekdanja veterinarska uprava) je pojasnil, da je glifosat ravno sedaj v revizijskem postopku v Evropski Uniji v skladu z novo Uredbo o fitofarmacevtskih sredstev v promet, saj namreč njegova odobritev za trge EU poteče s koncem letošnjega leta. Ob prvem razvrščanju kemikalij v letu 1999 glifosat namreč ni bil prepoznan kot človeku nevaren.

"Posledično bodo države članice, tudi Slovenija, pri registraciji pripravkov na osnovi glifosata ravnale skladno z odločitvijo Evropske Komisije. Če glifosat ne bo odobren, bo Slovenija umaknila vse registracije fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo glifosat."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zefacveta 16:32 30.marec 2015.

    V velikih nasadih jablan in še česa v Sloveniji povsod uporabljajo to sredstvo za tla, ter še druga. To samo zato, da ni zelenja okoli dreves. Strup pride že s koreninami v drevo, kje so še ostala škropiva med letom.

  • mph 14:10 30.marec 2015.

    @neurmouse, nič zato, če je bivša zdravnica ali doktorica. Po zadnjih študijah dokazano homeopatija ne deluje. Ker pač ne more delovat. Čeprav izvirna ideja zbijanja podobnega s podobnim je nekako kot ene vrste zdravljenje alergij z malimi dozami alergena. Ampak ...prikaži več tukaj to ne deluje. Po drugi strani .... meni je nekompatibilno, da nekdo, ki ima vsaj 4 razrede osnovne šole resnično verjame v škrate, gnome, bogove, duha velike reke, ... in podobno, ... kaj šele taki z doktorati. Eno je pač splošna inteligenca, nekaj čisto drugega pa je zelo ozko usmerjeno stokovno znanje. Einstein je še vedno in. :-)

  • mph 14:08 30.marec 2015.

    Kaj homeopatija zdravi tudi posledice zastrupitve družbe s kapitalizmom in domobranstvom? Se bojim, da ne, če pa ja, pa postanem takoj vernik v homeopatijo.