Slovenija
9 ogledov

Ubitih skrb vzbujajoče veliko novinarjev

V Remetincu (novinarji) že pričakujejo Sanaderja. Pixsell
Vsako leto je po svetu ubitih skrb vzbujajoče veliko število novinarjev, odgovorni za njihove smrti pa le redko odgovarjajo za svoja dejanja, so danes sporočili predstavniki Združenih narodov. Ključni problem po mnenju strokovnjakov predstavlja prav nekaznovanje krivcev.

"Ubitih je skrb vzbujajoče veliko število novinarjev, ki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju družbe, ki sprejema odgovorne odločitve," je v poročilu za Svet ZN za človekove pravice pojasnil posebni poročevalec za izvensodne poboje Christof Heyns.

V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo po svetu ubitih 65 novinarjev, kar je kar 50 odstotkov več kot leto poprej, je poročala švicarska tiskovna agencija ATS. Med njimi jih je bilo v Siriji ubitih najmanj 15, sedem jih je življenje izgubilo v Mehiki in pet v Somaliji.

Heyns se je zato zavzel za novo deklaracijo o zaščiti novinarjev. Ta bi poudarila že obstoječe obveznosti držav v povezavi z zaščito pravice do življenja in varnosti novinarjev.

"V poročilu se zavzemamo, da bi morali v državah, v katerih sicer ne prihaja do oboroženih konfliktov, a je tam prisotno okrepljeno nasilje, ker se oblasti borijo proti organiziranemu kriminalu, uvesti mehanizem za zaščito," je ob robu srečanja Sveta ZN za človekove pravice dejal posebni poročevalec za svobodo izražanja Frank La Rue.

Kot je pojasnil La Rue, so uspešne ukrepe že zavzeli v nekaterih državah, kot je Kolumbija, s katerimi so "dejansko rešili življenja". Kljub temu pa največjo grožnjo novinarstvu še vedno predstavlja nekaznovanost odgovornih, ki se kaže predvsem v pomanjkanju pripravljenosti držav in sodnih sistemov, da bi kriminalna dejana raziskali.

V poročilu so tudi poudarili, da se novinarji velikokrat znajdejo v nevarnosti, ko preiskujejo delovanje vlad, velikih podjetij in organiziranega kriminala, ter opozorili na problem samocenzure zaradi ustrahovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.