Slovenija
69 ogledov

Uradno se ne bi smeli učiti iz teh učbenikov

Branje v knjižnici Profimedias
Kljub dvema milijonoma novih sredstev za zamenjavo učbenikov, bodo še naprej v uporabi tudi tisti, ki jim je prenehala uporabnost, in fotokopije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je osnovne šole obvestilo o sredstvih, ki jim jih je odobrilo za obnovo učbeniških skladov. Skupaj je na voljo dva milijona evrov, šole pa bodo sredstva prejele predvidoma v enem mesecu.

PREBERITE ŠE:

"Nekaterim so odobrili sredstva v celoti, kolikor so prosili zanje, mi smo dobili približno tretjino manj kot potrebujemo, nekateri pa so dobili tudi samo deset odstotkov," pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. "Mislim pa, da je skupni imenovalec, da so dobili premalo."

Še naprej stari učbeniki in fotokopije

Ker je strokovni svet za splošno izobraževanje maja 2015 sprejel sklep, da 212 učbenikom za osnovnošolsko izobraževanje preneha uporabnost, šole pa ne bodo dobile dovolj denarja, da bi jih nadomestile z novimi, to pomeni, da bodo še naprej uporabljale nekatere stare učbenike. "Znašli se bomo tako, kot smo se vedno do sedaj, da bomo uporabljali določene učbenike, ki jih ni več v katalogu in jih uradno ne bi smeli uporabljati, a nam drugega ne preostane," pojasnjuje Pečan."Pomagati pa si bomo morali tudi s tem, da bomo manjkajoče vsebine, ki jih v starih učbenikih še ni, za nove pa ni denarja, fotokopirali."

Učbeniki, ki jim je prenehala uporabnost, so razpršeni med različne predmete. "Bistveno je, da so bili učni načrti za nekatere predmete spremenjeni tudi po dvakrat, odkar je bil en učbenik v veljavi," pojasnjuje Pečan, ki je kritičen do tako pogostih sprememb. "Za to ni nobene potrebe, sploh ne v takšnem obsegu in s takšno ihto, kot se to dogaja pri nas."

Kaznovani za varčevanje

Prepričan je tudi, da so se sredstva nepravično razdeljevala med šole ter da so nekatere šole na učenca dobile več, druge manj sredstev. Razlog za to vidi v tem, da so na tak način pokrivali luknjo, ki je nastala po izpadu izposojevalnin. "Šolam, ki so imele boljša stanja na kontu učbeniškega sklada, so nakazovali manj ali nič, tistim, ki so imele manj, pa so dajali več denarja," pravi Pečan. "To je bilo združeno še z okrožnicami, da je prepovedano menjavati učbenike, razen če niso stari kritično zreli za odpis, kar je pomenilo, da tiste šole, ki so se tega držale, niso dobivale nobenih sredstev, tiste, ki se navodil niso držale, pa so jih je dobile več."

Prva in druga triada na vrsto v naslednjih letih

Pri razdelitvi novih sredstev so po navedbah ministrstva upoštevali tri kriterije, in sicer število učencev v tretji triadi, vsoto za nakupe učbenikov v zadnjih štirih letih ter finančno stanje na računu učbeniškega sklada šole na dan 31. maj 2015.

Na ministrstvu so pojasnili še, da so sredstva v višini dveh milijono evrov namenjena za obnovo učbeniških skladov za tretjo triado osnovne šole, torej za 7., 8. in 9. razred, saj je tam stanje učbeniških skladov najbolj kritično. Denar za obnovo učbeniških skladov v prvih dveh triadah pa naj bi ministrstvo zagotovilo v naslednjih treh letih.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • s.i.k. 13:09 04.julij 2015.

    . zanima me , Kaj Točno je tisto , zaradi česar je Strokovni Svet , najbrž Strokovno, Ugotovil, da ima celih 212 učbenikov Pretečen Rok Uporabnosti ??? .. a je tistih, telih, 25 ČRK zamenjanih z drugimi? , je 10 ...prikaži več10 Številk mogoče novih , drugačnih...? / al kdo od njih slučajno ima kaj pri Tiskanju in Skrbenju za zaslužek... ali...kaj..