Slovenija
3111 ogledov

Učenka si je zlomila umetni noht, starši pa ...

Telovadnica
Starši so se pritožili na svet šole.

Starši osnovnošolke, ki si je med poukom športne vzgoje zlomila umetni in nato še svoj noht, so se pritožili na svet šole. Trdili so, da so umetni nohti učenkina pravica in da odgovornost za dogodek nosi učiteljica. Primer je bil opisan v reviji Pravna praksa, v katerem je svoje misli zbrala odvetnica Nana Weber.

Kot je zapisala, so dekličini umetni nohti izvrševanje pravice otroka do samopodobe, za katero so do 15. leta odgovorni starši oziroma morajo s tem soglašati. Nadalje zakon o osnovni šoli določa, da lahko šola s hišnim redom določi območja šole in površine ter ukrepe za zagotavljanje varnosti, vzdrževanja reda in čistoče. Namen osnovnošolskega izobraževanja pa sicer je, da se pridobi osnovno izobrazbo, ugotavlja Webrova.

Kot je za Žurnal24 pojasnila odvetnica, konkretne sodne prakse glede umetnih nohtov v Sloveniji še ni. Tudi iz zastavljenega vprašanja v pravni reviji to ni jasno, saj o tem, ali se konkretni primer razrešuje tudi na sodišču, odvetnica nima informacij.

"Odškodninska odgovornost se presoja v vsakem konkretnem primeru. Pri poškodbah v šoli, pri urah telovadbe, je treba ugotoviti, ali je morebiti do poškodbe prišlo zaradi opustitve učitelja, če bi temu bilo tako, bi seveda bila posledica odškodninska odgovornost, če so podane še ostale predpostavke odškodninske odgovornosti. Iz zastavljenega vprašanja v Pravni praksi ni zaznati protipravnosti ali vzročne zveze med ravnanjem učitelja in povzročeno škodo, zato bi šola težko odgovarjala (to nalega res na konkretno vprašanje)," odgovarja Webrova.

Slovenski pravni sistem torej omogoča, če bi staršem uspelo dokazati, da je za poškodbo v resnici kriva učiteljica, da bi lahko od nje lahko terjali odškodnino.

Gre za absurdno situacijo

Primer je odmeval v slovenskih medijih v zadnjih dnevih, odzvali pa so se med drugim tudi na 24ur, kjer je ravnatelj Marjan Gorup z Osnovne šole Prežihov Voranc v Ljubljani starše pozval, naj "vklopimo zdrav razum". "Vsak normalno misleč človek bi moral v osnovi razumeti, da je predmet šport zasnovan tako, da se ga ne da izvajati, če ima otrok nohte umetno podaljšane za en centimeter," je dejal Gorup.

Da gre za absurdno situacijo, je pritrdila tudi odvetnica in dodala, da če bi starši lahko dokazali, da učiteljica ni zagotovila varnega okolja za pouk športne vzgoje, bi starši hipotetično lahko zahtevali odškodnino. Ob tem je delila primer iz sodne prakse iz leta 2016. "Navodilo učiteljice je bilo, da se morajo učenci ustaviti 64 in pol centimetra pred steno. Enemu učencu se ni uspelo ustaviti in mu je spodrsnilo, tako da se je zaletel v steno," je dejala. "Pri ustavljanju in obračanju namreč vedno obstaja nevarnost zdrsa ali padca, kar je treba upoštevati, zato bi bilo treba zavarovati del stene, proti kateremu so tekli devet let in pol stari otroci," je še navedla v Pravni praksi.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 13:50 18.december 2021.

    a sem prav prebral ... ? umetni noht je del samopodobe 15 letne mladinke.. dragi moji.. starše k psihiatrom, ta malo pa tud... čist za res.. taki ljudje rabijo advokata pa umeten noht.. za samopodobo ?! mogoče mladinka bo tožila ...prikaži več slovenijo , ker ne bo prva v europi lahko se bahala z novim iphonom 13 ? upam, zares upam daje to prvoaprilska šala... naj mulo ven iz šole vržejo pa naj se šola doma..to bo zelo dobro za njeno samopodobo.

  • peter992 13:15 03.december 2021.

    Nekje je treba priti do denarja, te stvari stanejo.

  • janez522 11:39 03.december 2021.

    Tudi odvetnica in mama omenjene najstnice imata pravico nosit vibrator v vagini,vendar zato ne bodo v sodni dvorarani samo za njiju naredili posebne stole ,ker se na navadne z 25cm vibratorjem v sebi ne morata vsest. Takšni in podobni ideotizmi ...prikaži več gredo na roko odvetnikov in sodstvu preprosto zato da lahko dobro zaslužijo. Jaz ne zamerim psihopatskim staršem ali odvetnikom ampak nesposobnim javnim uslužbencem v držabnih zakonodajnih organih da to sploh dopostijo.