Slovenija
104 ogledov

Učinki davčnih blagajn: Pri gostincih promet spet poskočil

Slovenija 25.11.2013 placilo, denar, lokal, gostilna, pijaca, gostinstvo, blagaj Saša Despot
V pol leta so davčne blagajne po oceni finančne uprave prinesle slabih 38 milijonov evrov. Vlada je ob pripravi zakona ocenjevala, da bo učinek na letni ravni 75 milijonov evrov.

Ocenjujemo, da polletni učinki uvedbe davčnih blagajn 37,6 milijona evrov, so sporočili s finančne uprave. Poleg več pobranega DDV so se precej povečali vplačani prispevki, saj so podjetja zaposlila blagajnike.

Učinki davčnih blagajn | Avtor: FURS FURS

Podatke so prilagodili tako, da so očiščeni za napovedano rast zasebnje potrošnje letos.

Največji skok spet pri gostincih 

Medtem ko so se neto vplačila DDV zvišala za 4,4 odstotke, so se v gostinstvu zvišala kar za 20 odstotkov. Med uporabniki davčnih blagajn je rast višja od povprečja, skoraj šestodstotna.

Skupaj je bilo na novo v zavarovanje prijavljenih 33.421 oseb, od tega je skoraj točno pol takih ki izdajajo davčne račune, to je 16.806 blagajnikov.

"Del teh prijav je posledica dejstva, da FURS s pomočjo podatkov v okviru davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno. Ocenjujemo, da se je iz tega naslova v prvih šestih mesecih steklo 10,6 milijona evrov, kar je mogoče potrditi tudi s povečanimi vplačili javnofinančnih prihodkov," ocenjujejo na finančni upravi. 

V sistem se še kar vključujejo

Na dan 16. 8. 2016 je 56.949 davčnih zavezancev že prevzelo 77.665 digitalnih potrdil za uporabo sistema davčnega potrjevanja računov. Račune je prek davčnih blagajn davčno potrdilo 49.802 zavezancev, pri čemer podatki kažejo, da se zavezanci še vedno vključujejo v sistem. Do 16. 8. 2016 so zavezanci skupaj davčno potrdili že več kot 616 milijonov računov.

Komentarjev 23
  • kapibara 08:11 18.avgust 2016.

    Mojmu oštirju se to še zmeraj splača..!!Jets brez računa za pjačko, plačam manj.... :-)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:26 17.avgust 2016.

    Nič se ni dogovorilo iz primerov katere jz poznam. Enostavno se je zavajalo stare ženice ki so vesele sam da jih prepelje do zdravstvenega doma ipd. Računa nikol nobenga; plačal se je pa vsaj 10 evrov več kot mlaše stranke. ...prikaži več Nikol se ni dogovarjalo za vožnjo brez računa. Nikol. In nikol niso povedal zneska predhodno. Torej bi moglo bit na taksimetru; ampak računa ni bilo. Ne rečem so dobri taksisti ampak nezanemerljivo je pa tud takih ki brez pomisleka nategujejo šibke skupine ljudi.

  • Žurnalček 20:42 17.avgust 2016.

    Tudi če taksist ne izda računa -v obliki papirja - se vaš račun v taximetru naredi in prišteva k skupnemu prometu blagajne . Če se pa za vožnjo dogovorite in ne vozi po taximetru , je pa to neizdajanje računa ...prikaži več , neprejemanje računa in sta oba kriva in v prekršku ! Zato ne melji preveč.