Slovenija
209 ogledov

"Učiteljem manjka samozavesti"

Žurnal24 main
Svetovni dan učiteljev. Letošnje geslo je Prava pot je izobraževanje! A tega je pri nas premalo, saj ni dovolj zanimanja, opozarja ravnatelj Gimnazije Šiška Edi Kuklec.

 

77 odstotkov obiskovalcev je na anketno vprašanje Ali je učiteljski poklic v Sloveniji dovolj cenjen? odgovorilo nikalno, 23 pa jih ocenjuje nasprotno. Na anketo je odgovorilo 178 bralcev.

Največji "minus" slovenskih učiteljev je pomanjkanje samozavesti, največji plus pa potrpežljivost v sistemu, ocenjuje ravnatelj Gimnazije Šiška in nekdanji učitelj Edi Kuklec. "Bojijo se biti strokovno to, kar so. Jaz sem pred leti kot učitelj informatike od dijakov zahteval bistveno več, kot so potrebovali na maturi. Pogrešam tako samozavest. Kot največji plus pa bi izpostavil potrpežljivost. Sposobni so preživeti vse neumnosti in spremembe, ki jim jih določijo od zgoraj – torej tudi od nas ravnateljev (smeh)."

 

Svetovni dan učiteljev obeležujemo od leta 1993. Namen dneva je ljudem približati poslanstvo in dosežke učiteljev na področju vzgoje in izobraževanja. V Sloveniji ta dan obeležujemo s podelitvijo Nagrad RS na področju šolstva.

Težav malo, še največ s starši
Letošnje geslo svetovnega dneva učiteljev je Prava pot je izobraževanje. Kuklec tu poudarja, da za to med učitelji ni dovolj interesa ter da bi izobraževanje moralo biti obvezno. Na vprašanje, s kakšnimi problemi in dilemami se obračajo nanj, odgovori: "V glavnem se bolj malo obračajo name. Vedno hodim na dijaški parlament, se pogovarjam. Nimamo več takih težav, kot so bile včasih. Učitelji imajo še največje težave s starši, pa še to v četrtem letniku konec aprila. Ko takrat učitelj učencu zaključi cvek, nekateri na učitelje poskušajo grdo vplivati. Toda če sam v redovalnici vidim, da ima dijak same cveke, ni debate."

Edi Kuklec, ravnatelj, gimnazija Ljubljana %C5%A0i%C5%A1ka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Ravno o vplivu staršev na učitelje je bilo v zadnjem času precej govora. Kuklec je tu neizprosen in kakršnihkoli vplivov, kot pravi, ne dopušča. "Da bi se bal staršev, je največja oslarija, kar jih lahko narediš. V zadnjem letu, ko sem učil, sem imel dobro orožje proti staršem. Starši so verjeli otrokom, da so se učili, čeprav se niso učili čisto nič. Pri meni so lahko imeli plonklistek, ampak od nekaterih je bil prazen. In to sem pokazal staršem. Problem s starši imajo učitelji, ki si težave s starši dovolijo imeti. Veliko učiteljev se boji, so preplašeni. Na srednjih šolah ne toliko, na osnovnih pa to še vedno velja."

Starši nimajo odnosa do šole, to je dejstvo. Že moja generacija ni imela odnosa, zdaj pa so v šolah otroci staršev, ki so že mlajši od mene. Jaz imam odnos, ker mi je oče vcepil v glavo, da se je moral truditi, da je bil sploh sprejet v šolo.
Edi Kuklec

Kolikor vložiš, toliko dobiš
Kako dober učitelj si, je po njegovem mnenju "stvar osebnosti, kakšno samozavest imaš in koliko življenjske energije si pripravljen vložiti v učiteljski poklic".

SVIZ: Vloga učiteljev bistvenega pomena
Letošnje praznovanje dneva učiteljev sicer poudarja pomen ustreznega financiranja vzgoje in izobraževanja. V SVIZ-u so ob tej priložnosti poudarili, da je "v trenutnih družbenih razmerah, ko smo izpostavljeni mnogim naravnim katastrofam, različnim stiskam, težavam in aktualni gospodarski krizi, utrditev vloge učiteljev bistvenega pomena za socialno, gospodarsko in intelektualno obnovo. Prava pot za izhod iz krize sta torej izobraževanje in znanje!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.