Slovenija
10755 ogledov

Učiteljem poslali navodila, kako ocenjevati

Šola Profimedia
Ministrstvo za šolstvo je pripravilo priporočila za ocenjevanje znanja v osnovni šoli in določilo pogoje za napredovanje učencev iz razreda v razred.

Ministrstvo za šolstvo je sprejelo odločitev o tem, da se letos nacionalni preizkusi znanja ne bodo izvajali. Kdaj se bodo učenci in dijaki vrnili v šolske klopi še ni jasno, več kot očitno pa je, da so se na ministrstvu pripravili tudi na možnost, da se letošnje šolsko leto zaključi "na daljavo"

Temu sledijo tudi priporočila za napredovanje učencev iz razreda v razred, ki so jih danes poslali ravnateljem in ravnateljicam. V priporočilih je tako zapisano, naj učitelj pri določanju zaključne ocene "pretežno izhaja iz ocen, pridobljenih do 16. marca 2020. Pri zaključevanju upošteva tudi izkazani napredek učenca v obdobju izobraževanja na daljavo in ocene, ki jih je pridobil v času izobraževanja na daljavo"

"Učencem 1. in 2. razredov učitelj oceni napredek pri doseganju standardov znanja, pri čemer upošteva, da so cilji in standardi v učnih načrtih praviloma postavljeni na ravni triletja in bo mogoče izpad nadomestiti v 2. oziroma 3. razredu. Pri učencih od 3. razreda dalje, kjer poteka številčno ocenjevanje znanja, naj učitelji upoštevajo, katere učne cilje, ki jih predvideva učni načrt, bodo lahko učenci dosegli v času izobraževanja na daljavo in doseganje katerih (iz teh ciljev izhajajočih) standardov znanja bodo lahko izkazovali učenci," priporoča Zavod za šolstvo.

Dijaki Slovenija Okrožnica šolam: Kup novosti glede ocenjevanja, testov, NPZ ...

V nekaterih primerih še ena ocena ne bo potrebna

Podana so tudi navodila glede tega, koliko ocen je še treba zbrati pri posameznem predmetu. Če je učenec med 1. februarjem in 16. marcem že pridobil oceno, ni nujno, da ga učitelj oceni še po 16. marcu, ampak lahko upošteva samo ocene, ki jih je učenec dobil do 16. marca. Ključno pri tem je, za kateri predmet gre. Pri predmetih, ki potekajo največ dve uri tedensko, se znanje učencev oceni najmanj dvakrat v šolskem letu, pri predmetih, ki se izvajajo manj kot dve uri tedensko, se znanje oceni najmanj enkrat na leto, pri predmetih, ki potekajo več kot dve uri tedensko pa najmanj trikrat v šolskem letu. 

Učencu, ki je v drugem ocenjevalnem obdobju dobil negativno oceno iz posameznega predmeta, mora učitelj omogočiti, da je ocenjen še najmanj enkrat do zaključka pouka v šolskem letu. 

Ocenjevanje znanja učencev od 1. od 6. razreda, ki se izobražujejo na domu, poteka od 1. 6. 2020 do 24. 6. 2020, za učence 7., 8. in 9. razreda pa od 1. 6. 2020 do 2. 7. 2020. 

razred učilnica tabla | Avtor: Profimedia Profimedia

Določili pogoje za napredovanje v višji razred

V priporočilih so določeni tudi pogoji za napredovanje v višji razred. Učenec 3., 4., 5. in 6. razreda, ki je ob koncu šolskega leta negativno ocenjen iz enega ali več predmetov, lahko ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši.

Učenec 3. razreda prilagojenega izobraževalnega programa z nižjim izobrazbenim standardom lahko ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši, če ni dosegel minimalnih standardov znanja.

Učenec 7. in 8. razreda, ki je ob koncu pouka v šolskem letu negativno ocenjen iz več kot treh predmetov, razred ponavlja. Učenec 7. in 8. razreda, ki je ob koncu pouka v šolskem letu negativno ocenjen iz največ treh predmetov, do konca šolskega leta opravlja popravni izpit. Popravni izpit lahko opravlja največ trikrat.

Kako ocenjevati

Pri ocenjevanju znanja naj učitelj uporabi različne oblike in načine ocenjevanja znanja, ki jih je uporabil že pri preverjanju znanja (npr. likovni, tehnični, praktični in drugi izdelki, ustni odgovori, seminarske naloge, projektno delo, nastopi učencev ipd.) in so primerne za izobraževanje na daljavo. svetujejo na Zavodu za šolstvo. Učitelj naj se izogiba ocenjevanju znanja učencev s pisnimi preizkusi znanja. Če se učitelj odloči za ocenjevanje, naj pred tem opravi preverjanje, ki naj bo po vsebini in formi podobno ocenjevanju znanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.