Slovenija
18677 ogledov

Okrožnica šolam: Kup novosti glede ocenjevanja, testov, NPZ ...

Dijaki
1/2
Pixell
Ministrstvo za šolstvo bo danes ob 14.00 šolam poslalo okrožnico, v kateri bodo nova navodila za ocenjevanje učencev in dijakov. Hkrati bodo šole obvestili tudi, da letos nacionalna preverjanja znanja (NPZ) odpadejo.

Da letos nacionalno preverjanje znanja ob koncu osnovne šole odpade, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, povedala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Matura vsekakor bo, je zagotovila. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali, da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

Odločitev za odpoved nacionalnega preverjanja znanja je bila po besedah ministrice sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, pa do pristojnih za preverjanje in predstavnikov ravnateljev.

"Ravnateljice in ravnatelji že nekaj časa opozarjamo, da v danih razmerah ne bi bilo smiselno izvajati NPZ-je. To bi bilo izvedeno le zato, da se izvede. Ker sem sodeloval tudi pri pripravi teh dokumentov, bo danes prišla okrožnica, da NPZ danes ne bo,“ je za TV Slovenija povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Danes do 14.00 bodo šole prejele okrožnico, kjer bo ministrstvo zapisalo nova pravila za preverjanje in ocenjevanja znanja. V drugem delu pa bo tudi sklep, kjer bo določeno tudi, da NPZ-jev letos ne bo.

Kustečeva je dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin, je opozorila.

Ocenjevanje znanja pride na vrsto maja. "Klasičnih testov ne bo, ocen in običajnega preverjanja znanja ne bo,“ pojasnjuje Pečan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar praufo
  praufo 15:11 17.april 2020.

  vsak učenec ima svojega učitelja, ki preveri njegovo znanje ... vse te državne bedarije so paralelni testi preverjanja, kar je pa lahko problem, zakaj? šolam niso točno predpisani učbeniki, niti točno gradivo, ampak je vse precej splošno , problem pa ...prikaži več nastane, ko se preverja spomin na informacije, ne pa znanje, večina šolstva pa dela kot servis za filanje informacij, recimo, kdo se je kdaj rodil, kaj je napisal, kdaj se je usral in podobno sranje ... ampak to ni znanje!

 • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:37 17.april 2020.

  Špricanje šole na daljavo bo sankcionirano? Starš ima delo in nima časa, mulc ne uboga in kaj zdaj? V starih časih bi moral mulc zraven staršev delat na kmetiji in bi bil pod nadzorom. To kar je zdaj pa seveda ...prikaži več ne more laufat, ker starš dela čisto drugo dela in ne more imet mulca stalno pod nadzorom medtem, ko ta opravlja svoje delo "na daljavo". Kaj bodo torej sploh sankcionirali??? Svoje nedelo?

 • izy 10:58 17.april 2020.

  Kdo opravičuje NPZ-je v šolah? Večjega idiotizma kot so NPZ-ji nima nihče. Otroci nič ne odnesejo od tega ter se jih dodatno obremenjuje, učitelji niso nič plačani ter so dodatno obremenjeni. NPZ je ena sama statistika, da pri poročilih preberejo ...prikaži več 20sek poročilo o tem kje smo z znanjem napram Evropi, ki ima moderne učne programe(Skandinavija) in ne komunistične, predpotopne kot jih imajo otroci na Balakanu. Za ta denar raje posodobite učne programe, snov v osnovnih in srednjih šolah.