Slovenija
74 ogledov

Učitelji brez dopusta

Delavec po izteku delovnega razmerja pripadajoči dopust lahko prenese k novemu d Žurnal24 main
Dopust le redki učitelji izrabijo do konca, zato je še toliko bolj pomembno, da se o načinu izrabe letnega dopusta delavec in delodajalec dogovorita že vnaprej s pogodbo o zaposlitvi.
"Prepričan sem, da so z ministrstva za šolstvo (MŠŠ) vsaj neformalno inštruirali ravnatelje, naj zaposlujejo le za deset mesecev," je dejal glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj . Po njegovih besedah bi na ministrstvu morali imeti podatke, koliko učiteljev je prejelo odločbe za deset oziroma 12 mesecev, vendar odgovore še pričakujemo.

Prenos le na papirju
"Delavec po izteku delovnega razmerja pripadajoči dopust lahko prenese k novemu delodajalcu," je pojasnila Tanja Bohl Ulčar , odvetnica za delovno pravo. Vprašanje pa je, ali mu bo delodajalec lahko omogočil, da ga bo tudi izkoristil, je še povedala.
Janez Rešek iz pravne službe območnega sindikata Sviz Ljubljana opozarja, da so učitelji med letom precej obremenjeni, saj morajo takrat opraviti tudi ure vseh pouka prostih dni, ki jih je več kot dni dopusta. "Ravno zato je še toliko bolj nepravično, če ga ne morejo koristiti," dodaja. Kot pravijo na pristojnem ministrstvu, pa se morata o načinu izrabe letnega dopusta delavec in delodajalec dogovoriti že vnaprej s pogodbo o zaposlitvi.

Prestrašeni učitelji

"Učitelji so veseli, da pogodbo sploh dobijo. Če se jim ta izteče 30. junija in ne morejo koristiti dopusta, raje ne kličejo delovne inšpekcije, saj upajo, da jih bo delodajalec prvega septembra spet zaposlil," je še dejal Rešek in dodal, da niso prikrajšani le za dopust, ampak tudi za polovico regresa.


Dušan Merc © Saša Despot

 
Šolsko leto traja do 31. avgusta
"Če učitelja za določen čas zaposlimo prvega septembra, dobi odločbo do 31. avgusta, le tiste, ki pridejo po novem letu, zaposlimo do 30. junija," pravi Dušan Merc , ravnatelj osnovne šole Prule. Kot dodaja, lahko učitelj v drugem primeru sorazmerni delež dopusta koristi med zimskimi in prvomajskimi počitnicami, nekaj dni pa mu ostane še po koncu pouka. "Ni pa pošteno od ravnatelja, da delavcu, ki ga potrebuje za izvedbo pouka v celem šolskem letu, ne izda tudi odločbe za celo leto," še pravi Merc. Po njegovih besedah so že same pogodbe za določen čas dovolj krivične do delavcev, najbolj pa so na udaru mladi, ki že tako ničesar nimajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.