Slovenija
1906 ogledov

Učitelji: Če ne bo dogovora, bo stavka

Učitelj v razredu Profimedias
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) bo izpeljal glasovanje o stavki.

Članice in člani Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (GO SVIZ) kot najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma so na današnji izredni seji soglasno sklenili, da bo SVIZ izpeljal glasovanje o izvedbi stavke učiteljev, ki izvajajo dodatno strokovno pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev na več lokacijah oziroma zavodih (mobilni učitelji). O tem se bodo opredeljevali v prvem tednu septembra. Če bo stavka izglasovana, bodo enodnevno opozorilno stavko izpeljali 23. oktobra letos. 

Stavko bodo izvedli, če do takrat ne bo prišlo do ustreznega dogovora z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). SVIZ je konec maja na ministrstvo naslovil pismo z opozorili o položaju mobilnih učiteljev in zahtevo po takojšnjem pristopu k reševanju problematike. V pismu so pristojne opozorili, da so za ureditev težave pripravljeni tudi stavkati. 

Ministrstvo se je na poziv odzvalo s sklicem srečanja med državno sekretarko in predstavniki sindikata. Sestanek bo jutri, 12. junija.  

Država naj odloči, ali zmore financiranje

SVIZ se še vedno zavzema za ustavne spremembe, s katerimi bi jasno določili obveznost financiranja javnih šol v celoti in hkrati natančneje opredelili položaj zasebnih šol. "Povsem očitno je, da je Ustava RS glede financiranja zasebnih šol nejasna, saj se sicer ne bi moglo zgoditi, da bi Ustavno sodišče RS o pravzaprav istem vprašanju v časovnem razmaku nekaj let odločilo diametralno nasprotno. Iz posameznih delov obrazložitve ustavnega sodišča iz leta 2014 je mogoče upravičeno sklepati, da slednje verjetno ni niti dobro razumelo razmerja med obveznim in razširjenim programom," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Stališče SVIZ je, da je treba dopolniti Ustavo RS, zagotoviti, da bo javno šolstvo v celoti financirala država, financiranje zasebnega šolstva pa naj se prepusti zakonodajalcu, ki naj odloči, v kolikšni meri ga država želi ali zmore financirati.

Proti kršiteljem bodo sprožili kolektivni spor

Glavni odbor SVIZ se je seznanil tudi s podatki ankete med zaupniki o tem, ali šole spoštujejo predpise in so svojim zaposlenim ustrezno izplačale opravljena nadomeščanja pouka. Z aprilsko plačo, izplačano v začetku maja, bi morala namreč biti izplačana opravljena nadomeščanja za pretekli mesec, hkrati pa bi moral biti narejen tudi poračun vseh opravljenih nadomeščanj od 1. septembra 2018 do marca 2019. 

"Šolsko ministrstvo je sindikatu zagotovilo, da so šole prejele tako vsa potrebna tehnična navodila kot tudi sredstva za izplačilo nadomeščanj, zato izgovorov za neizplačilo opravljenih nadomeščanj ne more biti. Proti tistim šolam oziroma delodajalcem, ki pa morda izplačil kljub vsemu niso izvršili, bo SVIZ sprožil kolektivni spor zaradi kršitve kolektivne pogodbe," so napovedali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ePartizan 08:42 12.junij 2019.

    [ Stališče SVIZ je … da bo javno šolstvo v celoti financirala država, financiranje zasebnega šolstva pa naj se prepusti zakonodajalcu, ki naj odloči, v kolikšni meri ga država želi ali zmore financirati. ] Končno smernica, ki bo jasno ločila ...prikaži več javno od zasebnega.

  • jakec1575 16:19 11.junij 2019.

    Ja, lahko bi stavkali julija in avgusta. Aja tocno. hm. dopust in to.

  • tomaz 15:38 11.junij 2019.

    a kar na september bodo premaknil...a neb blo bolje d to naredijo med počitnicami, da ne bo potrebno šolarjem nadomeščati izgubljen dan.