Slovenija
9 ogledov

Učitelji na cesti

"Tako kot cariniki niso krivi ukinitev meje, učitelji nismo za manjšo rodnost. D Žurnal24 main
Brezposelni. Letos v srednjih šolah 135 presežnih delavcev, v petih letih že do tisoč.

V prihodnjih petih letih bo brez službe ostalo med 500 in tisoč srednješolskih učiteljev, ocenjuje sindikat vzgoje in izobraževanja (Sviz). Ocena je narejena glede na številčnost generacij učencev, ki prihajajo iz osnovnih šol in se vpisujejo na srednje.

Sistemske rešitve
Baza brezposelnih. Vzpostavitev baze brezposelnih in potencialno brezposelnih učiteljev, na podlagi katere bi MŠŠ dajalo soglasja za nove zaposlitve.

Predčasno upokojevanje.
Šola dokupi delovno dobo učitelju, da se lahko predčasno upokoji.

Znižanje normativov. Prizadevanja za znižanje števila dijakov v oddelkih zaradi večje kakovosti pedagoškega dela bi kot stranski učinek za posledico imela reševanje delovnih mest učiteljev, pravijo na Svizu.

Izobraževanje odraslih.
Zakonska ureditev možnosti prehajanja učiteljev iz srednješolskega izobraževanja v izobraževanje odraslih.

Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) medtem ocen, koliko bo brezposelnih in na katerih šolah jih bo največ, nima.

Socialni pohabljenci
“Prihajamo v položaj, ko bomo morali začeti odpuščati delavce, stare od 45 do 55 let. Gre za ljudi, ki ne bodo mogli konkurirati za novo delovno mesto z mladimi učitelji in se ne morejo preusmeriti v kak drug poklic v gospodarstvu, tako bodo ostali trajno brezposelni. Iz teh ljudi bomo naredili socialne pohabljence,” opozarja ravnatelj srednje ekonomske šole v Ljubljani, kjer so zaradi presežkov že morali odpustiti deset delavcev.

 

Ostareli učitelji
“Ker zaradi prihajajočih statistik mladih učiteljev ne moremo zaposlovati, prihajamo v položaj, ko bodo samo ostareli učitelji učili mladino, kar je iz pedagoških vidikov slabo,” na drugo plat težav opozarja ravnatelj Marko Rovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.