Slovenija
63 ogledov

Učitelji na listi za odstrel

Ucilnica Shutterstock
Odpuščanja. Zaradi številčno manjših generacij otrok naj bi do leta 2019 službo izgubilo okoli tisoč srednješolskih učiteljev. Neuradno. Obstaja tajen seznam šol, v katerih naj bi ukinili programe.

Ukinjanje. Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ), ki po novem spada v superministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, zaradi zmanjšanja števila otrok v naslednjih devetih letih na podlagi analize vpisa predlaga ukinitev določenih srednješolskih programov. Katerih, ne želijo razkriti, a neuradno naj bi že obstajal tajen seznam šol. Na udaru naj bi bili predvsem ekonomski in trgovski programi v večjih mestih, posebej Mariboru.

14 odstotkov odpuščenih

Zaradi ukinjanja in združevanja določenih programov naj bi po besedah tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja službo do leta 2019 vsako leto izgubilo od 100 do 150 učiteljev. "Tak trend sicer opažamo že zadnjih pet, šest let," pravi Štrukelj in dodaja: "Odgovorne pozivamo, naj ne odpuščajo pretirano, saj se bodo generacije pozneje povečale in lahko podobno kot v nekaterih državah Evropske unije nastane hudo pomanjkanje učiteljev." V Svizu si želijo, da bi odpuščanja potekala v sodelovanju s sindikati. Predlagajo, naj se učiteljem pred odpuščanjem raje omogoči učenje na več šolah. "Predvsem pa je treba šole in konkretne učitelje čim prej obvestiti, da se za prizadete zaposlene čim prej lahko poiščejo rešitve," dodaja Štrukelj.

Za zdaj ukinjen en program

Na MŠŠ so za naslednje šolsko leto potrdili le ukinitev programa ekonomski tehnik na Srednji gradbeni, geodetski in ekonomski šoli Ljubljana. Tamkajšnji direktor Vojko Goričan pravi, da bo zato v naslednjih treh letih službo izgubilo 11 učiteljev in dva delavca iz spremljevalnih poklicev (knjižničarji, svetovalne delavke, računovodje, administratorji). Priznava, da je bil "prejšnja leta upad vpisa v Ljubljanski kotlini res velik, vendar zdaj ni tako".

"Padla bo kakovost"

MŠŠ ukinjanje programov opravičuje z dejstvom, da na nekaterih področjih "v posameznih statističnih regijah oziroma naseljih obseg in ponudba presegata potrebe". Dodajajo, da je cilj reorganizacije "zagotavljanje optimalnih pogojev dela za učitelje in optimalnih izobraževalnih pogojev za dijake". Predsednica Društva ravnateljev Slovenije Nives Počkar opozarja, da "vsak poseg, ki bo prinesel več dijakov v razred, manjša dostopnost in pestrost programov vplivajo na kvaliteto". Goričan dodaja, da bi morale biti "ukinitve programov premišljene, saj za sabo potegnejo veliko viškov". Osnove za zmanjševanje v velikih mestih ne vidi.

Nova vlada je neznanka

Ker so bile analize narejene še v času vlade Boruta Pahorja, je zdaj ključno vprašanje, kaj bo storil novi resorni minister Žiga Turk. Na naše klice ni bil dosegljiv. Koalicijska pogodba tega vprašanja ne odpira, Štrukelj pa pravi, da se Turk z njimi še ni sestal. "Do zdaj so to vsi ministri storili v manj kot treh tednih, zato isto pričakujemo tudi od njega." Štrukelj dodaja, da bo tematika odpuščanja srednješolskih učiteljev ena od ključnih tem morebitnega pogovora.

Komentarjev 21
  • devetka 19:36 03.september 2012.

    še zaključek,ki i ga nikakor ne uspe dodati v celoto ... Kje pa piše, da bo rabil ravno te? Ali jih faksi ne "naštancajo" vsako leto dovolj? Kje smo konec koncev mi, ki čakamo na borzi? Smo potrošni ...prikaži veči material?Najbrž spadamo med slabše, ker se menda boljših ne odpušča!? Oh, dragi ravnatelji, koliko dokazljivo profesionalnih "mimostrelov" s pogodbo za nč sem imel/a priložnost srečati, tudi v vaših vrstah.

  • devetka 19:35 03.september 2012.

    Štiri leta kasneje rečem takole: zavarovalnice vedno rabijo agente, se preživi, delo je, če ga hočeš. Preverjeno! Res pa je, da je najtežje požreti svoj ponos in se odreči udobju.V sili vrag kamenje žre. Življenje ni praznik, je nekoč ...prikaži več nekdo rekel. Če je vojna, je za vse. Bo počasi treba stopiti z oblakov in postati dotakljiv. Osebno mi gre že na br... ob vsem tem jamranju in stokanju, ko se ve, da so zaposleni za nč zaščiteni kot polarni medvedi, vse to pa na račun žrtvenih jagenjčkov s pogodbami za dč. Ko ta dragocen papir izgubi svojo veljavnost, ti rečejo, da ti je potekla pogodba in da NISI IZGUBIL SLUŽBE! Pajade, kaj pa drugega? Na borzo grem, da rešim r.. nekomu iz druge šole. Po zdravi kmečki pameti bi moral tisti na borzo. Če je to tako povsod, zakaj ne še v šolstvu? Pa mi lahko Š(š)trukelj(ček) govori gor ali dol, da bo nekoč učitelje potreboval. Kje pa piše, da bo rabil ravno te? Ali jih faksi ne "naštancajo" vsako leto dovolj? Kje smo konec koncev mi, ki čakamo na borz

  • devetka 15:08 03.september 2012.

    Da smo si na jasnem: prav imaš, če imaš v mislih kakega telovadca, matematika, fizika ... jezikoslovci imajo (imamo) doma v povprečju kar kakšno urico dela več, v času pisnega ocenjevanja pa pri esejih, kontrolkah in kakšnem ponavljanju nalog presedimo ...prikaži večo cele dneve, začetniki verjetno še noči. K temu prištej še priprave na to nalogo, ki ti vzamejo še več časa, ker bi naj bila priprava čim bolj identična pravi nalogi - da bo otročičku lažje...Ob dveh nisem bila doma nikoli, če sem delala dopoldan. Če sem bila pa popoldanska, pa itak ne.Tako da malo zdrave pameti ali preverjanja svojih trditev ne bo škodovalo. strinjam pa se, da so učitelji, ki še delajo, še najbolj podobni pijancu, ki se panično grabi za planko v plotu, ker kaj drugega ne zna delati. Pa se hitro naučiš - živeti z malo plačo in menjati poklic čez noč. Položnoice je pač treba plačati, s ponosom in jamranjem jih ne moreš.