Slovenija
50 ogledov

Učitelji nelegalno fotokopirajo

Učbeniki se kopirajo na veliko. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
"Učitelji nelegalno fotokopirajo učbenike in delovne zvezke. Ministrstvo ne stori nič."

Odbor za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije opozarja na neurejen problem fotokopiranja leposlovja, učbenikov in delovnih zvezkov v šolah. "V zadnjih letih se je fotokopiranje neobvladljivo razširilo, saj ministrstvo stalno poziva učitelje, naj poučujejo brez učbeniških gradiv," opozarjajo. Rezultat tega so zvezki, polepljeni z učnimi listi in drugimi fotokopijami, za učitelje pa to predstavlja dodatno delo in stisko, težava je seveda tudi spoštovanje avtorskih pravic.

Kazni za nedovoljeno fotokopiranje
Najnižja zagrožena kazen za pravno osebo (zavod) je 1.669,17 evra in najmanj 333,83 evra za odgovorno osebo pravne osebe (v tem primeru ravnatelja/ico) in posameznika, ki stori prekršek.

Več kot 30 odstotkov jih kopira iz učbenikov
Da je tovrstnega fotokopiranja v šolah res veliko, kaže tudi raziskava, ki jo je za založbo Rokus izvedel Valicon in v katero je bilo vključenih 770 osnovnošolskih učiteljev in 293 staršev.

Med drugim so ugotovili, da tri četrtine učiteljev jemlje besedilo in slikovno gradivo za fotokopije iz različnih virov in kar 31 odstotkov učiteljev kopira iz učbenikov in delovnih zvezkov. Da so fotokopije iz učbenikov in delovnih zvezkov, je v zvezkih svojih otrok opazilo kar 43 odstotkov anketiranih staršev.

Odbor za učbenike zato poziva ministrstvo za šolstvo, "naj čim prej uredi področje avtorskopravnih razmerij na področju fotokopiranja v šolah, ki se trenutno izvaja nelegalno, zaradi česar so grobo kršene pravice avtorjev učnih gradiv".

Zavračajo trditve
Na ministrstvu za šolstvo so trditve že zavrnili, saj da je z njihove strani postopek glede fotokopiranja učnih gradiv na šolah jasen in utečen. Zakon določa, da brez dovoljenja avtorja reproduciranje dela ni dovoljeno, izjema je privatno in drugo lastno reproduciranje, pa še v tem primeru so dovoljene le tri kopije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.