Slovenija
22 ogledov

Udarilo bo vse, ki so študirali

Upokojenci Nik Rovan
Pa jo imamo. Vsi navzoči poslanci potrdili pokojninsko reformo. V veljavo 1. 1. 2013. Neusklajeno. Vseeno (še) nihče ne napoveduje 
referenduma.

Poslanci so podprli novo pokojninsko reformo – s 76 glasovi za in nobenim proti.

Tako velika podpora je dobra popotnica za uveljavitev reforme, je včeraj dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Prihodnje leto naj bi bilo zato prihranjenih več kot sto milijonov evrov, leto pozneje pa skoraj 150 milijonov. “Vendar ne na račun višine pokojnin, temveč zgolj na račun novih upokojitvenih pogojev,” je poudaril Vizjak, ki so ga na izredni seji hvalili tako koalicijski kot opozicijski poslanci.

Referenduma menda ne bo

Tik pred razpravo je bila edina odprta točka s sindikalnimi partnerji dodana doba za študij. “V pogajanjih leta 2010 so sindikati ves čas zahtevali samo eno stvar,” je poudarila Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Ti so nato zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma, na katerem je padla Svetlikova pokojninska reforma. Zahtevali so, da je 40 let pokojninske dobe brez dokupov dovolj za starostno pokojnino brez malusov v kombinaciji s starostjo 60 let. “Ta zakon določa točno to,” je poudarila Böhmova. Dodala je, da so ljudje kljub temu jezni, predvsem tisti, ki težko čakajo na upokojitev, “ampak pokojninske reforme ni bilo več mogoče preprečiti”. Delavci bodo delali leto ali leto in pol dlje, zaposlenim, ki so študirali, pa se bodo upokojitveni pogoji najbolj zaostrili. Böhmova pravi, da bo sama zato delala štiri leta dlje. Nobeden od socialnih partnerjev naj ne bi predlagal referenduma.

Zadostoval stisk roke

Dogovora sicer niso podpisali. “Sindikalna stran je pripravila svoj osnutek dogovora, v katerem je na seznamu vse, kar smo v treh mesecih dorekli, a ne spada v nov pokojninski zakon, ampak v druge zakone, minister pa kratko besedilo, v katerem le ugotavlja, da smo se uskladili. Ker ni bilo časa za združevanje, smo sklenili džentelmenski dogovor, da bo minister vložil amandmaje, čeprav dogovor ni podpisan,” je pojasnila Böhmova. Kmalu naj bi tako pripravili tako imenovani socialni sporazum, ki bo združeval tudi te, še odprte točke.

Poslanci so kot pozitivne spremembe omenjali, da se pokojnine 170 tisoč upokojencev, ki so jih v prvih različicah zakona nameravali prenesti na druge proračunske porabnike, naprej izplačujejo iz pokojninske blagajne. Po starih pogojih se bodo lahko kadarkoli upokojili vsi, ki pogoje že izpolnjujejo, pa tudi brezposelni, ki so tik pred upokojitvijo, pod določenimi pogoji pa tudi presežni delavci, ki bodo službo izgubili v prvi polovici leta.

Poleg stimulacij za zaposlitev starejših delavcev in prvo stalno zaposlitev mladih bodo uvedli olajšavo za prvo zaposlitev mam z otroki, starimi do tri leta.

Komentarjev 10
  • ocean 18:08 05.december 2012.

    In znižanje pokojnin ob silovitih krčenjih socialnih transferjev, ob velikem številu brezposelnih ter ob množici z mizernimi osebnimi dohodki bo povzročilo še večje trpljenje. S tem bodo napadene prav najrevnejše družine, pri katerih je pokojnina bistveni ali pa celo edini ...prikaži večni vir preživetja za tri generacije. In sindikati ne bodo sprožili referenduma. Bodo pa stavkali samo za svoja delovna mesta in za ohranitev višine svojih plač.....

  • ocean 16:45 05.december 2012.

    Prvič se je vseh 76 prisotnih poslancev, pri sprejetju pokojninske reforme javno poenotilo v škodo večine državljanov. Verjetno so prav zaradi protestov pokazali končno svoj pravi obraz. Sprejetje take reforme bo realno znižala višino pokojnine sedanjim prejemnikom za nekaj %. ...prikaži več. Bodoči prejemniki pa bodo oškodovani bistveno huje, saj jim bo na novo upoštevano obdobje 28 let, napram tistim, ki jim je bilo upoštevano od 10-18 let obdobja za izračun. Kar je za nekatere varčevanje, je za druge kraja.

  • wingspan15 13:34 05.december 2012.

    samo in izključno delavce bo to vdarilo, ker bodo nekateri morali delati 45 let.