Slovenija
49 ogledov

Udarniško urejanje parka

Po besedah Maše Cvetko bo Tabor z udarniškimi akcijami oživel že aprila. (Foto: Žurnal24 main
Tabor. Temeljita preureditev parka in prometa, in to brez denarja.

Po desetletjih propadanja se parku Tabor in njegovi okolici obetajo temeljite spremembe. Načrti so ambiciozni: od spremembe prometnega režima do večmesečnega kulturnega programa. A v Kulturno četrt Tabor (KČT) povezane organizacije za to nimajo praktično nobenih sredstev, zato so odločeni, da bodo park uredili udarniško, s pomočjo prostovoljcev.

Različni interesi in načrti

Lastnik parka Tabor je tamkajšnje športno društvo, čigar predsednik Jože Marc nam je povedal, da za vzdrževanje nimajo denarja, zato pozdravljajo iniciativo KČT, da park oživijo. Maša Cvetko iz organizacije ProstoRož pojasnjuje, da bodo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana najprej spremenili prometno ureditev. Pri etnografskem muzeju bodo dvignili križišče, severno ulico spremenili v enosmerno, južno pa zaprli za promet. Parkirišča, ki jih bodo izgubili, bodo nadomestili z 18 novimi na severni strani, na ploščadi pred hotelom pa jih ne bo več.

Uredili bodo izposojevalnico koles in premičnih ležalnikov, na novo posejali travo in rastlinje ter namestili viseče mreže, mize in klopi. “Uredili bomo dostop do interneta, otroško igrišče, balinišče in druge športne površine ter oživili gostinski lokal,” pravi Cvetkova. Od maja do septembra se bo tam v sodelovanju z različnimi okoliškimi društvi in organizacijami odvijal pester kulturni in otroški program; od gledališča in koncertov do javnih branj. Samo Selimović iz zavoda Bunker pravi, da si želijo predvsem sodelovanja lokalnega prebivalstva, saj hočejo ustvariti skupnost.

V Športnem društvu Tabor pa ne skrivajo, da si pod parkom želijo garažno hišo, a zanjo po Marčevih besedah ne najdejo investitorja. Če se pojavi, bodo dejavnosti v času gradnje zamrle, nato pa se spet začele, dodaja Marc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.