Slovenija
1 ogledov

Udrihal čez demokrate

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Tomaž Ertl. Türkov nagrajenec je udrihal čez medije, ki so podpirali demokratizacijo, kaže naš dokument.

Objavljamo del zapisnika kolegija pri takratnem notranjem ministru, ki kaže, kako je leta 1985 govoril Tomaž Ertl.

Predsednik Türk ga je v ponedeljek odlikoval za delovanje pri preprečitvi tako imenovanega mitinga resnice, odlikovanje je zbudilo precej negodovanja, zlasti med opozicijo in osamosvojitelji, med njimi je tudi vrsta takšnih, ki se uvrščajo na politično levico.

Priložnost za Bavčarja
Med podpisniki izjave zoper odlikovanje je tudi propadli šef Istrabenza Igor Bavčar. Po naših podatkih je bil prav Bavčar med agilnejšimi pri oblikovanju izjave.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Poslov ni želel predati

Leta 1932 rojeni Gorenjec je bil ključavničar v jeseniški železarni. Končal je srednjo tehnično šolo in kasneje višjo politično šolo. Delal je še na sindikatih in na občinskem komiteju. V železarni je bil kadrovski direktor.

Sredi 70-ih let je bil premeščen na sekretariat za notranje zadeve v Ljubljani. Po treh letih je po naših podatkih napredoval v načelnika oddelka službe državne varnosti. Šef takratne tajne policije je bil dve leti. Leta 1980 je postal republiški sekretar za notranje zadeve, danes bi temu rekli, da je bil slovenski notranji minister.

Leta 1990 bi moral predati posle nasledniku, Igorju Bavčarju, ki je bil v takratni Demosovi vladi notranji minister. Z Bavčarjem se ni hotel srečati. Nekateri trdijo, da je bil edini član zadnje komunistične vlade, ki ni predal poslov nasledniku iz Demosovih vrst, Igorju Bavčarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.