Slovenija
25266 ogledov

Uganete, zakaj imamo te črte po pločnikih?

Talni taktilni vodilni sistem Anja Ščuka
V Sloveniji so zakonsko obvezne ...

Te posebne ploščice s črtami in pikami, ki jih vidite na fotografiji, so zelo koristne a slepe in slabovidne. "Talni taktilni vodilni sistem slepim in slabovidnim omogoča, da se lažje gibljemo po neznanih  oziroma manj znanih mestih. S talnim sistemom lažje pridemo do željenega cilja predvsem pa bolj varno," nam je pojasnil Boštjan Vogrinčič iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. 

Tako lahko hodimo bolj suvereno tudi po najbolj prometnih ulicah mesta in prečkamo samostojno največja križišča. S pomočjo talnega taktilnega vodilnega sistema se izognemo oviram na poti. 

Talni taktilni vodilni sistem | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka
Prvi posamezni poskusi postavljanja talnega taktičnega vodilnega sistema so se po njegovih besedah začeli uvajati približno od leta 2010 naprej, najprej v Mariboru in posamezni primeri v Ljubljani. 

"Strokovna skupina pod okriljem ZDSSS je 2016 pripravila slovenski standard SIST 1186, po katerem se izvajajo taktilne oznake. Skupaj z Zavodom Dostop je ZDSSS pripravila tudi brezplačen priročnik Z belo palico po mestu, kjer je podrobno obrazložena uporaba in načrtovanje taktilnih oznak in drugih stvari ki pomagajo slepim in slabovidnim pri orientaciji v prostoru. Pozneje (2018) je bil ta standard sprejet tudi v zakonodajo- sprejet je bil Pravilnik o univerzalni graditvi in rabi prostora," opisuje Vogrinčič. Dodaja, da se taktilne oznake zato zdaj pojavljajo po vsej Sloveniji, saj so zakonsko obvezne.

Največ jih je po njegovih besedah videti v Ljubljani, kjer se že več let sistematično uvajajo po posebnem načrtu, ki je bil narejen z namenom izboljšanja dostopnosti za slepe in slabovidne že pred sprejetjem nove zakonodaje. 

Gor ne nastavljajte ovir

"Pomembno je, da se na te oznake ne nastavlja ovir, kot so cvetlični lonci, oglasni panoji, stojnice in tako dalje, ker s tem prekinejo pot. Iz istega razloga se ne parkira na pločnikih in predvsem ne na talnem taktilnem vodilnem sistemu," opozarja Vogrinčič. 

Ob tem izpostavlja, da so ovire tudi viseče in ne samo talne, zato "naj obrezujejo žive meje in drevesne veje, ki visijo na peš poti, ker nas talne oznake ne morejo peljati mimo teh ovir."

anja.scuka@zurnal24.si