Slovenija
19 ogledov

Ujma razdelila glasove?

(Foto: Samuel Kosmač, CZ Severne Primorske) Žurnal24 main
Kandidati. Prvi nalogi vseh sta cesta na Predmejo in sanacija plazu.

Verjetno me bodo spet izvolili, ker me brigajo delovna mesta – v resnici in ne le kot fraza,” meni Marjan Poljšak, že desetletje ajdovski župan. Za največji uspeh šteje ustvarjanje pogojev za prihod visoke tehnologije. Resno ga bosta izzivala Boris Jež in Igor Benko, sicer tudi poveljnik civilne zaščite.

Benku je funkcija je v zadnjih dneh v prid, računa pa, da mu bosta koristila tudi nestrankarstvo in ideološka neobremenjenost. Njegove prioritete so dokončanje poslovnih con in podpora podjetjem, nova osnovna šola Ajdovščina in telovadnica v Črničah.

Jež stavi na javnost dela, zakonitost in povezanost, počrpati pa namerava več evropskih sredstev. “Ajdovščina je ena, če ne edina občina, v kateri se po nalogu župana nikoli ne izobesi evropske zastave. Čudaštvo, ki odraža tudi pomanjkljivo črpanje,” meni Jež.

Na listi Zaresa kandidira tudi Borut Koloini, podžupan občine.

Kaj bi naredili za večjo varnost občine pred poplavami in plazovi?

Marjan Poljšak, kandidat Nacionalne stranke dela: “Prva in najpomembnejša stvar je ureditev nove ceste na Predmejo. Takoj pa je treba urediti obvoznico. Smo že v dogovoru z ustreznimi državnimi službami, ki se strinjajo s tem. Drugo področje je sanacija plazov. Preventivno bo treba poskrbeti tudi za odvajanje voda, na nekaterih mestih popraviti kanalizacijo in skrbeti za čiščenje strug. Sicer pa tudi ljudje zdaj vedo, do kje najvišje pride voda, tako da bodo v prihodnje, če bo treba, znali ustrezneje ukrepati.”

Igor Benko, neodvisni kandidat: “Kot poveljniku civilne zaščite mi je ta problematika natančno poznana. V prvi vrsti moramo skupaj z državo poiskati rešitev za cesto Lokavec–Predmeja. Potrebni bosta nova trasa in sanacija plazu Stogovce. Nadaljevati je treba sanacijo plazu Slano blato. Zavzemali se bomo za nepozidavo poplavnih površin rek in potokov ter omejevali gradnjo na območjih, ki so v katastru plazov, in njihovih vplivnih območij.

Boris Jež, kandidat SD, NSi, SLS in SDS: “Naši občini bolj grozijo plazovi kot poplave. Obstoječe plazove je treba z gradbenimi posegi zajeziti, nekatere morda sprožiti. Vsekakor pa čim prej popraviti posledice plazu, ki je odtrgal cesto Lokavec–Predmeja. Na planoti Gora živi več kot tisoč ljudi, ki imajo od usodne nedelje za več kot deset kilometrov daljšo pot do doline – in še ta je slaba. Kdor hitro da, dvakrat da, zato bo moja prva županska naloga znova povezati Goro z dolino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.