Slovenija
314 ogledov

UKC brez onkologa

Darja Arko, nova strokovna direktorica, naj bi specialistki Taji Tijani Šumer, k Žurnal24 main
UKC Maribor. Odšla edina specialistka s področja internistične onkologije.
Nezadovoljstvo
Zaposleni odhajajo. Nezadovoljstvu z vodstvom UKC Maribor med nekaterimi zdravniki ni videti konca. Zaradi nestrinjanja z vodstvom je kot predstojnik klinike za pediatrijo odstopil Jernej Dolinšek, Slavko Kramberger, bivši predstojnik ortopedije, je že začel pri novem delodajalcu, na nezadovoljstvo s strokovno direktorico Darjo Arko med nekaterimi zdravniki pa je opozoril tudi Boris Rižnar, sindikalist Fidesa v UKC Maribor.

Maribor. “Želela sem bolniku prijazen in strokoven oddelek in jim zagotoviti najboljše možno zdravljenje; ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugod po Evropi in svetu. Predvsem pa sem od zaposlenega kadra pričakovala izrazito empatijo do onkoloških bolnikov in prijaznost. Ti bolniki si zaradi strokovne podhranjenosti v severovzhodni Sloveniji to zaslužijo in jaz se bom, čeprav sem odšla delat drugam, še vedno bojevala za njihove pravice,” je za Žurnal24 spregovorila Taja Tijana Šumer, specialistka internistične onkologije, ki je po 12 letih dela odšla iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.
Očitajo ji zaposlitev moža
Na njene očitke se je ostro odzvala Darja Arko, strokovna direktorica v UKC Maribor: “Vsem njenim željam smo ugodili. Kadri, usposabljanja, aparature, prostori ... Ustreči smo ji želeli v vsem, tudi v tem, da smo na njeno željo zaposlili njenega moža, ki je delal na področju ginekološke onkologije. Bil je sprejet za določen čas, vendar je pogodbo, ko smo mu jo ponudili, zavrnil. Jaz tu nekih strokovnih težav pri delu ne vidim,” je pojasnila strokovna direktorica.

“Z izjavo o mojem možu je posegla na osebno področje, kar je zame zelo primitivno in pod mojo ravnjo komuniciranja, ampak očitno je to še en dokaz, da se z menoj ni sposobna pogovarjati o stroki,” je odgovorila Šumerjeva, mati štirih otrok, ki se od včeraj vsak dan vozi 167 kilometrov v eno smer, na novo delovno mesto v bolnišnico Golnik.

Odšlo je 8 od 10 bolnikov
V mariborski bolnišnici še zagotavljajo, da preostali pacienti, ki jih je omenjena zdravnica obravnavala, po njenem odhodu ne bodo za nič prikrajšani. “Res je, da smo zdaj v zelo neprijetnem položaju, ker je bila kolegica edina usposobljena za zdravljenje kolorektalnega raka pri nas. Šumerjeva je internistka, ki se je s štirimesečnim izobraževanjem priučila te dejavnosti. Mi smo že takrat, ko je začela to dejavnost, iskali še nekoga, vendar se na razpis ni prijavil nihče,” je kadrovske težave razložila Arkova.

6 zdravnikov specialistov je po besedah Arkove letos zapustilo UKC Maribor.

Delo Šumerjeve je že prevzela specializantka, ki dela pod nadzorom mentorja. A v UKC Maribor zdaj nimajo nobenega specialista internista onkologa (razen na oddelku za hematologijo) in tako ni nadzornega zdravnika s tega področja. Sicer naj bi 80 odstotkov bolnikov, ki so se od aprila zdravili pri Šumerjevi, odšlo z njo na Golnik, vendar Arkova to zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.