Slovenija
3214 ogledov

UKC Maribor: Študenti namesto medicinskih sester

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko Žurnal24 main
Nekateri zaposleni v UKC so ogorčeni nad zaposlovanjem študentov. Sprašujejo se, kako lahko študent nadomesti šolano medicinsko sestro, in to na oddelku intenzivne nege?

Zaradi pomanjkanja kadrov si zdravstveni zavodi pomagajo tudi s študentskim delom. A nedavna objava vabila Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor študentom zdravstvene nege je sprožila negodovanje nekaterih zaposlenih. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin odgovarja, da s tem študente tudi motivirajo, da se zaposlijo pri njih.

Študentsko delo Dajatve Slovenija "Študentsko delo je postalo nekonkurenčno"

"Študenti že dalj časa pomagajo pri delu v naši ustanovi, seveda v okviru svojih pristojnosti in njihove izobrazbe," pravi Vogrin, ki je poudaril, da imajo povsod, kjer delajo študenti, razpisana prosta delovna mesta. "Torej delovna mesta za zdravnike, medicinske sestre in ostalo so razpisana. Na ta način želimo pridobiti te ljudi, da se takoj, ko končajo študij, prijavijo na ta mesta. S tem skrajšamo njihovo uvajalno obdobje, posameznik pa se med študentskim delom seznani z delom in tako vidi, če je to pravo zanj ali ne." 

ukc maribor | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Ne gre za kratkoročno rešitev

Študentsko delo torej ni le kratkoročna rešitev pereče kadrovske stiske. "Kadrov na področju zdravstvene nege in zdravnikov primanjkuje in to je eden od načinov, da poskušamo dolgoročno voditi kadrovsko politiko, s katero bi te vrzeli zapolnili," je dejal Vogrin.

TZ ljubljana 24.10.07, glavna trzna inspektorica, Andrejka Grlic, foto Dejan Mij črna soča Slovenija "Vodništvo ni študentsko delo"

Prav s tem namenom so pred dnevi objavili vabilo študentom zdravstvene nege, v katerem so jih opozorili, da se na nekaterih oddelkih UKC Maribor soočajo s kadrovsko stisko in zato nujno potrebujejo dodatno delovno silo. "Vljudno vas vabimo, da se nam pri zagotavljanju medicinske oskrbe pacientov pridružite v obliki študentskega dela. Glede na zahtevnost dela je to različno ovrednoteno, in sicer 7,5 evra na uro za delo v oddelkih intenzivne terapije ter 6,5 evra na uro za delo na ostalih oddelkih," so zapisali.

Ena od medicinskih sester je ogorčeno opozorila na to, da namesto sester, ki odhajajo iz UKC Maribor prihajajo študenti za šest evrov na uro in dodala, da se je treba vprašati , kako lahko študent nadomesti šolano medicinsko sestro, in to na oddelku intenzivne nege? "To je nestrokovno," je povedala ena od mariborskih medicinskih sester.

Slovenija 16.12.2013 medicinsko osebje, medicinska sestra, pacient, bolniska pos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Študentsko delo Delo in ponudba Slovenija Toliko je plačano študentsko delo

Direktor o neto in bruto

Vogrin odgovarja, da urnih postavk ni mogoče primerjati. "Bruto plačilo ni neto plačilo. Tudi pri zaposlenih je bruto plača bistveno večja kot neto plača. Gotovo pa je situacija na tržišču takšna, da poskušamo kakšen evro več ponuditi, da sploh dobimo ljudi, ki so pripravljeni delati," je dejal.

Študentsko delo Slovenija Spremenila se bo postavka za študentsko delo

UKC Maribor sicer ni edini, ki si pomaga s študenti. V UKC Ljubljana je na primer novembra lani opravljalo delo 208 študentov. "Stroški njihovega dela so znašali 169.964 evrov. Največ študentov je opravljalo delo na kirurški kliniki, in sicer 72, sledi interna klinika s 56 študenti," so povedali za STA.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:44 19.januar 2020.

    . Kako je potem možno ,da zdravniki operirajo pacientom napačne organe ?