Slovenija
14 ogledov

UKC: "Ni razloga za paniko"

V ljubljanskem kliničnem centru so predstojnikom klinik oziroma oddelkov že nalo Žurnal24 main
Tudi po 1. septembru bo poskrbljeno za 24-urno zdravstveno varstvo. Brez izpadov, zlasti pri nenujnih programih, ne bo šlo, so zatrdili v UKC Ljubljana. Pomanjkanje zdravnikov zaradi dopustov.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na novinarski konferenci izrazilo upanje, da bo zmagal razum in da "ne bo prišlo do črnega scenarija", ki se obeta v zdravstvu po 1. septembru, ko zdravniki po napovedih ne bodo več delali preko polnega delovnega časa.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup je sicer zagotovila, da bo tudi po 1. septembru v UKC poskrbljeno za 24-urno zdravstveno varstvo. Če bi preklic soglasij trajal dlje časa, pa bi lahko prihajalo do odpovedi nekaterih nenujnih posegov in posameznih ambulant. Vendar pa v prvih dneh septembra še ne bi smelo priti do krize oziroma pomanjkanja zdravnikov, pravi Drnovšek Olupova.

V UKC je soglasje za delo preko polnega delovnega časa umaknilo 650 zdravnikov, pri čemer Vrhunec opozarja, da so soglasje umaknili tudi nekateri zdravniki, ki soglasja sploh niso podali.

Pomanjkanje anesteziologov in kirurgov
Strokovna direktorica zavoda pritrjuje, da bodo verjetno najbolj manjkali anesteziologi, vendar pa pomanjkanje po njenih besedah ne bo tako pereče. Po njenih ocenah utegne manjkati tudi neonatologov in kirurgov. O tem, do kakšnega izpada rednega dela bo prišlo, pa bodo natančneje lahko govorili šele septembra.

Vrhunec ob tem poudarja, da bodo naredili vse, da bi izpolnili predvideni redni program. Se pa bojijo scenarija, po katerem bodo nekatere bolnišnice napotile svoje bolnike na UKC Ljubljana, s čimer bi največjo zdravstveno ustanovo v Sloveniji še bolj obremenili z bolniki iz drugih regij.

Manj dopustov, več zdravnikov
Sicer pa so v kliničnem centru z racionalizacijo letos že zmanjšali fond ur za pet odstotkov, je dejal vrhunec. Eden izmed vzrokov za takšno pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji je po Vrhunčevih besedah velik obseg dopustov v zdravstvu.

Tako imajo zdravniki v UKC v povprečju 41 dni dopusta na leto, nekateri celo 67. Res pa je, da nekateri zdravniki dopusta ne porabijo v celoti, pojasnjuje Vrhunec. Vendar pa generalni direktor zavoda poudarja, da če bi izenačili število dni dopusta zdravnikov in drugih državljanov, bi imeli samo v UKC v primerjavi s sedanjim stanjem na voljo 40 zdravnikov več v smislu delovnih ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.