Slovenija
24004 ogledov

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zdaj gre zares

ZZZS Žurnal24 main
Poslanci bodo na današnjem nadaljevanju plenarne seje opravili splošno razpravo o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero namerava koalicija preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice. Predlog so pripravili v Svobodi.

Povrnili bi plačane globe 

Dan bodo sicer začeli z obravnavo predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov. Vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19 med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo.

Predlog zakona predvideva ustavitev vseh tekočih prekrškovnih postopkov, predvidena pa je tudi sanacija pravnih posledic v zakonu zajetih prekrškov, in sicer avtomatični izbris podatkov iz evidenc prekrškovnih organov in evidence pravnomočnih odločb sodišč.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 38
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 14:34 25.maj 2023.

  Če pokojnino dvigujte po % naj bo tudi prispevek za ZZZS !

 • stinger 14:34 25.maj 2023.

  Najprej ugotovijo , da je ZZZS tak kot je, problematičen, potem pa jim prekanalizirajo dodatnih 600.000000 evr. Prostovoljno ukinejo tako, da ga naredijo obveznega. Razumi kdor more... perjad res ne premore nobene logike?

 • lojs 13:23 25.maj 2023.

  čudežni holob je izjavil, da nikjer v eu ni recesije ... danes beremo, da v nemčiji je ... no in kaj to pomeni za naše gospodarstvo? čas bi bil, da nekateri nehate lagat, tako kot on, vsem nam, da bomo ...prikaži večo za isti denar dobili enak nivo zdr. storitev ... še kako bo treba doplačat!