Slovenija
38 ogledov

Ukinitev obvezne garancije

Trgovina istockphoto Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije poziva k umiku novele zakona o varstvu potrošnikov, ki ukinja obvezno garancijo za tehnične izdelke. Prodajalci: trpeli bodo kupci!

V Sloveniji je obvezna garancija za tako imenovano tehnično blago uzakonjena že skoraj 40 let, po novem predlogu zakona pa se bo trgovec ali proizvajalec sam odločil, ali bo za izdelek ponudil garancijo za brezhibno delovanje, za koliko časa in kako bo urejeno servisiranje izdelkov in zagotavljanje rezervnih delov. 

"Če bodo ukinili obvezno garancijo, bodo najbolj trpeli potrošniki, saj jim je garancija zagotavljala kakovost in popravilo izdelka za nekaj let, vključno z rezervnimi deli za aparat. Končni prodajalec sprememb ne bo toliko občutil,   lahko pa bi manj stroškov verjetno imeli proizvajalci in uvozniki, ki jim ne bi bilo več treba zagotavljati dobre kakovosti, zato mislim, da bi se lahko na trgu pojavilo veliko novega blaga dvomljive kakovosti," je za zurnal24.si povedal Janez Vister, direktor Metalke.

Ključno vlogo, še dodaja Vister, bodo odigrala sama podjetja, ki bodo v lastni režiji potrošniku ponudila še kaj dodatnega, na primer storitve, ki so jih pred tem prevzeli proizvajalci in različni servisi. "Najprej bi bilo treba oceniti, kaj je dobro – vztrajati pri prodaji izdelkov, za katere veš, da z njimi ne bo težav, ali pa prodajati blago slabše kakovosti in imeti nezadovoljno stranko, ki ji ne moreš zagotoviti servisa,"  je še dejal Vister.

V prodajalni Big Bang pravijo, da so njihovi izdelki običajno popravljeni prej kot v 14 dneh. "Ta rok za obvezno garancijo, 45 dni, smo ujeli občasno, ko smo čakali na primer na rezervne dele, in takrat se popravilo lahko zavleče. Zagotovo pa zakonodaja ne bi vplivala na to, da bi mi podaljševali ta rok, saj nam je v interesu, da so kupci zadovoljni in da izdelek čim prej dobijo nazaj," je povedala Nina Tadič, vodja komunikacij.

Ukinitev garancije je korak nazaj
"Obvezna garancija predstavlja pomembno varovalko za potrošnike," pa je že včeraj opozorila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin. Ob tem je poudarila, da na trgu obstaja vedno več izdelkov slabe kakovosti, ki predstavljajo tudi potencialno nevarnost za zdravje in življenje potrošnikov.

Zato so pri zvezi potrošnikov tudi pozvali vso civilno družbo, naj podprejo zahtevo za umik novele zakona o varstvu potrošnikov, ki ukinja obvezno garancijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.