Slovenija
29 ogledov

"Ukinjajo in uničujejo največjo šolo"

Srednja elektro-računalniška šola Maribor SERŠ SERŠ
Srednja elektro-računalniška šola Maribor nasprotuje združitvi z manjšo šolo, ker ima dovolj vpisa, nimajo finančnih težav, poleg tega po so jih leta 1981 že ločili od druge šole "z argumentom boljšega razvoja po strokah". Zdaj pa nazaj?

Potem ko se je včeraj Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pritoževal, da resorno ministrstvo pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol, o čemer niso obveščeni, so se danes oglasili tudi s Srednje elektro-računalniške šole Maribor (SERŠ). To naj bi priključili Tehniškemu šolskemu centru Maribor (TŠC), o čemer, kot so zapisali, tamkajšnji direktor ni bil seznanjen.

Ministrstvo zanika, da o nameravanem združevanju srednjih šol ni obvestilo ravnateljev. Z njimi so opravili pogovore in jih obvestili, "večina se jih je z nameravanimi spremembami tudi strinjala", zatrjujejo.

"Preveč šol in premalo otrok"

Kot razlog za potrebno združevanje šol ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport navaja nujno potrebno racionalizacijo šolske mreže, "saj imamo preveč šol in premalo otrok", na SERŠ pa poudarjajo, da šola "nima kadrovskih, finančnih težav in težav z vpisom". Z 850 dijaki in 80 udeleženci rednega izobraževanja so največja šola v regiji in zato "ne vidimo razloga, da bi jo še povečevali".

Združitev, ločitev, združitev?

"Leta 1981 je pristojno ministrstvo Tehniško elektro, strojno in tekstilno šolo Maribor, katere del smo bili, z argumentom boljšega razvoja po strokah razdelilo v tri samostojne šole. Poleg drugih težav je imel ta center tudi težave pri pravičnem razdeljevanju finančnih sredstev. Že takrat je strojništvo dobivalo nesorazmerno velik delež," so zapisali v SERŠ in dodali, da so jih leta 1995 ločili od dijaškega doma, češ da so prevelika enota.

Z združitvijo bi šola izgubila prepoznavnost, dolgoročno pa bi to pokopalo elektro in računalniško izobraževanje, dodajajo. Kot največja poklicna in strokovna šola ter strokovna gimnazija v Podravju "izobražujemo na deficitarnem elektro področju in področju računalništva, ki je najvplivnejše razvojno področje v vseh panogah in eno najbolj zaželenih področij pri osnovnošolcih", dodajajo na SERŠ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.