Slovenija
24 ogledov

Uklonilni zapor ni več opcija

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Ustavni sodniki so ugodili argumentom varuhinje človekovih pravic, ki izpodbijajo del zakona o prekrških v delu, ki predvideva uklonilni pripor za neplačnike glob.

V uradu varuhinje človekovih pravi so leta 2012, ko je bila varuhinja še Zdenka Čebašek-Travnik, predhodnica Vlaste Nussdörfer, ocenili, da ta del nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine.

Posameznike je namreč doletel uklonilni zapor, kljub temu da nimajo možnosti za plačilo globe in da v nobenem primeru teh ne bi mogli plačati. Medtem, ko so drugi izrazili nemoč, da bi se izognili prestajanju uklonilnega zapora, določenega v postopku izvrševanja pravnomočnih odločb, izdanih v postopku o prekršku.

Treba bo urediti na novo

Ustavno sodišče je zdaj ugotovilo, da so v neskladju z ustavo posamezni pogoji in ureditev postopka, kot so predpisani za izrekanje uklonilnega zapora, ker ne dajejo v zadostni meri jamstev, ki jih zagotavlja ustava.

Ker ugotovljene protiustavnosti, zlasti pa način ureditve ukrepa, ne omogočajo, da bi ustavno sodišče razveljavilo le posamezne določbe, je ureditev uklonilnega zapora razveljavilo v celoti. Kot so poudarili v uradu varuha, je ustavno sodišče s tem pritrdilo njihovim opozorilom, da ureditev uklonilnega zapora nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine.

Zakonodajalec bo sedaj moral uklonilni zapor, če bo pri njem vztrajal, urediti na novo, tako da bo njegova ureditev upoštevala jamstva, ki jih zagotavlja ustava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.