Slovenija
26 ogledov

Ukrepa naj vlada, ki pa je brez ministra

Slovenija 04.07.13, zdravniski pregled, zdravnik, pacientka, foto: shutterstock Shutterstock
Sistem skregan z ekonomsko logiko; na finančna sredstva, ki jih dobimo, nimamo vpliva.

"Še leta 2010 je koncesijska ambulanta na mesec od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prejemala tretjino več sredstev kot zdaj. Letno rezanje stroškov in sredstev je ZZZS zasebne ordinacije pripeljalo na rob obupa," se je na sredino odprto pismo zdravnice Katje Žerjav direktorju zdravstvene blagajne Samu Fakinu odzvala koncesionarka iz Kopra.

"Zniževanje cen zdravstvenih storitev pa bistveno bolj kot javni zavodi občutijo zasebniki, saj so dodatno obremenjeni z najemninami ali krediti za svoje prostore in opremo. Zasebniki namreč nimajo ustanoviteljev, ki bi pokrili njihove morebitne izgube," poudarjajo v združenju zasebnih zdravnikov, ki predstavlja tudi zasebnike koncesionarje. Zdravniki koncesionarji opozarjajo tudi na previsoke glavarinske norme, ki jim ne omogočajo varnega strokovnega dela.

Ukrepati bo morala vlada

"ZZZS ne sklepa pogodb s pozicije močnejšega partnerja, ampak na podlagi pravnih podlag," odgovarjajo na zdravstveni blagajni. Pogodbe z izvajalci zdravstvenih storitev sklenejo na podlagi vsakoletnega splošnega dogovora, ki ga sprejme osem partnerjev v zdravstvu, dodajajo. Če se s partnerji ne bo mogoče dogovoriti, bo morala nove opredelitve torej postaviti vlada, pravi ZZZS. Ta pa je že več kot en mesec brez ministra za zdravje. 

Komentarjev 1
  • ennanova 08:57 31.januar 2014.

    Borzni indeks čustvovanjaIn vi, spoštovani bralec, tudi vi čustvujete vzporedno z rastjo borznih indeksov in s količino novcev iz bankomata? Si gradite vzporedne svetove, da bi navidezno srečni in veseli tiščali glavo v pesek, da ja ne bi bilo ...prikaži več potrebno trpeti? Se obrnete stran vsakič, ko vam aktualni politični aparat laže v obraz in …http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1435-borzni-indeks-custvovanja