Slovenija
13 ogledov

"Ukrepi bodo boleli vsakogar"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
ZZZS vse bolj tone v rdeče številke. Po besedah prvega moža zavarovalnice Sama Fakina je izvirni greh v povišanju plač zdravnikov. Minister Marušič pravi, da ni tako hudo.

"Ukrepi bodo boleli vsakogar v Sloveniji," je ob primanjkljaju ZZZS napovedala podpredsednica upravnega odbora zavoda Lučka Böhm.

 

Minister za zdravje Dorjan Marušič poudarja, da mora ZZZS zazveti vlogo aktivnega plčačćnika in kupovati programe, ki so prioritetni. Glede zamika zadnje povišice plač zdravnikov pa meni, da to ne bi rešilo problema luknje zdravstveni blagajni.

 

Projekcije namreč kažejo, da bo letos primanjkljaj 50,3 milijona evrov višji od načrtovanega 54 milijonov evrov. Naslednje leto pa bo primanjkljaj večji od sto milijonov evrov.

 

Bosta blagajno reševala alkohol in tobak?
Poleg porasta brezposelnosti so se namreč bistveno povečali odhodki za nadomestila za odsotnost z dela, kar pa je predvsem posledica svetovne finančne krize.

Eden od ukrepov, ki jih ZZZS predlaga za pridobitev finančnih virov, je uvedba zdravstvenega evra od trošarin na tobak in alkohol.

Fakin: Izvirni greh je povišanje zdravniških plač
Prvi mož ZZZS Samo Fakin je dejal, da je izvirni greh povišanje zdravniških plač s plačno reformo. "Tretje in četrto povišanje plač, ki je načrtovano, bi pomenilo potop," je še dejal Fakin.

Nova določitev košarice pravic
Novi zdravstveni minister Dorjan Marušič zagotavlja, da bodo programi v bolnišnicah izpeljani ne glede na  izgubo v zdravstveni blagajni. Ne napoveduje tako črne prihodnosti kot nekateri, ki napovedujejo zlom sistema. O varčevalnih ukrepih se bo sicer prihodnji teden pogovoril z direktorji bolnišnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.