Slovenija
11981 ogledov

Ukrepi iz paketa pomoči znani: Dodatni prosti dnevi tudi za tiste, ki pomagajo

poplave Komenda
1/3
Saša Despot
Vlada je za prebivalke in prebivalce, ki jih so jih prizadele poplave, pripravila paket ukrepov, s katerimi jim želi priskočiti na pomoč. S posebnimi ukrepi bo država pomagala tudi podjetjem.

Vlada se je odločila zvišati najnižje nadomestilo za primer čakanja na delo, ki bo znašalo 80 odstotkov in obenem ne bo smelo biti nižje od minimalne plače. Nadomestilo bo podjetjem krila država.

Prav tako se bo zvišalo nadomestilo za primer odsotnosti z dela zaradi višje sile. Za čas odsotnosti bo delavec prejel 80 odstotkov nadomestila plače, tudi to ne sme biti nižje od minimalne plače in tudi tega bo podjetjem krila država. "Ta ukrep je pomemben, da ekipe ostanejo skupaj in da podjetje ne izgubi svojih zaposlenih," je pojasnil predsednik vlade Robert Golob, ki je na današnji novinarski konferenci obljubil, da bodo vsem prizadetim ob poplavah stali ob strani.

Samozaposlenim, ki zaradi poplav ne morejo opravljati svojega dela ali je njihovo delo bistveno okrnjeno, bo država do konca leta vsak mesec nakazala 1200 evrov pomoči

Novost je tudi sedem dodatnih dni plačane odsotnosti z dela za vse, ki bodo pomagali pri odpravi posledic poplav. Ta ukrep bo financirala država, je obljubil Golob.

Kot je že znano, pa bo 14. avgusta dela prost dan – ministri so ga poimenovali dan solidarnosti. Dela prost dan bo financiran enako kot drugi, torej sofinanciranje države ni predvideno.

Golob je napovedal tudi rebalans proračuna, da povečajo rezervo, ki bo namenjena intervenciji in sanaciji. Dokument bodo obravnavali na seji vlade v četrtek, Golob pa je napovedal, da gre za dodatnih 220 milijonov evrov, "mogoče se bo pokazalo, da bo treba ta znesek tudi povečati". 

Razpravljali bodo tudi o tem, ali bo za dolgoročno sanacijo treba ustanoviti solidarnostni sklad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Stampedo 20:06 08.avgust 2023.

    Namesto solidarnostne delovne sobote - prost dan! Le kje so ti moderni politiki (z)rasli, niso nikoli poslušali svojih staršev, kako se gradi in obnavlja porušeno? Le puf na puf, da imajo banke +🙃🙃🙃

  • Boris 18:43 08.avgust 2023.

    Karkoli je vlada obljubila in bo dala, damo vsi, torej smo avtomastno solidarni. Bomo pa vzeli dodaten kredit in plačevali. Narava pač vzame.

  • atamama 15:16 08.avgust 2023.

    Sicer nisem premetaval številk vendar bi bilo bolje, če bi vlada ta dan solidarnosti naredila tako, da ima plačan dan tisti, ki gre pomagat. Ostali pa namenijo dan zaslužka pomoči potrebnim. Tako bi bilo dobro za vse brez da eni ...prikaži več imajo dan več na morju, drugi pa dan v delu.... kajne?