Slovenija
167 ogledov

Ultrazvok lahko ozdravi raka na prostati

Novo zdravljenje z ultrazvokom je prikazalo izredne rezultate. Žurnal24 main
Zdravniki so pričeli uporabljati moč ultrazvoka za popoln izbris raka na prostati. Pri zdravljenju naj ne bi bilo nevarnih stranskih učinkov, ki spremljajo preostala zdravljenja tovrstnih rakavih obolenj.

Kirurgi zatrjujejo, da je žarek visokofrekvenčnega ultrazvoka tako natančen, da popolnoma izbriše tumorje in pri tem ne poškoduje tkiva, ki obkroža rakavo tvorbo. Tu niso izvzeti niti živci, ki so bistveni za moško spolno delovanje. Posledica običajne kirurgije ali zdravljenja z radioaktivnimi žarki je več kot polovica spolno nezmožnih moških, petina izmed njih trpi za inkontinenco, kar pomeni, da po zdravljenju ne morejo zadrževati blata. Zaradi nevarnih posledic zdravljenja je moškim, katerim tumorji napredujejo počasi, svetovano, naj se pred zdravljenjem udeležujejo le rednega opazovanja rasti rakavih obolenj.

Novo zdravljenje z ultrazvokom je prikazalo izredne rezultate. Izmed 18 moških, ki so trpeli za rakom na prostati, po opravljenem posegu niti eden ni trpel za inkontinenco, medtem ko je le eden utrpel značilno spolno nezmožnost.

Preboj v zdravljenju raka na prostati
Richard Hindley, kirurg v bolnišnici North Hampshire v britanskem mestu Basingstoke, je tehniko opisal kot "izredno napredno". "Za nekatere moške pomeni redno opazovanje napredovanja tumorja strah, ki jih spremlja iz dneva v dan. Zaradi tega je potreben bolj temeljit in zanesljiv poseg," je dejal kirurg. "Zdravljenje, ki smo ga predpisovali do sedaj, je v največ primerih pustilo za seboj stranske učinke, največkrat spolno nezmožnost," še dodaja.

Kirurgi uporabljajo izredno natančne usmerjene ultrazvočne žarke za popolno odstranitev tumorjev. Za primerjavo lahko omenimo, da trisekundni žarek izpari območje, ki ni večje od zrna riža. Postopek je tako natančen, da ga zdravniki imenujejo kar moška lumpektomija. Zdravo tkivo, kot je urinina cev, ki teče po sredini prostate, kakor tudi bližnji živci, pri posegu niso poškodovani.

Ken Phipard-Shears je bil eden izmed prvih pacientov, ki je privolil v omenjeno zdravljenje. "Prijatelj je potreboval več kot dve leti, da si je opomogel od zdravljenja z radioaktivnimi žarki. Ko sem prišel iz bolnišnice, sem čutil posledice posega le nekaj več kot teden dni. Bolečine so nato izginile. Po slabem mesecu sem se že ukvarjal s športom," je dejal. V Veliki Britaniji zboli za rakom na prostati letno več kot 35 tisoč Britancev.

John Neate, vodja dobrodelne ustanove za raka na prostati, zatrjuje, da nova tehnika vliva upanje tistim, ki jim je bilo predlagano, da je odstranitev tumorja preveč tvegana. Za dokaz zanesljivosti in učinkovitosti postopka bo sicer potrebno še precej raziskav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.