Slovenija
20 ogledov

Umaknili sporni FB dogodek

(Foto: Bralec Žurnala24) Žurnal24 main
Na spletnem omrežju Facebook se je oblikoval nestrpni dogodek, ki je naperjen proti novemu piranskemu županu Petru Bossmanu. Pobudnik je dogodek popoldne umaknil.

Ustanovitelj skupine Sveti Jurij je namreč okoli šeste ure popoldne iz Facebooka odstranil dogodek "Piran – sramota domovine Slovenije".

Predtem je tiskovni predstavnik Policije Drago Menegalija za zurnal24.si dejal, da bo policija v konkretnem primeru preučila, ali so podani znaki kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika, o primeru obvestila pristojno tožilstvo in na teh podlagah izvedla morebitne nadaljnje ukrepe.

Ustanovitelj dogodka je bil mladinski klub Kongregacije Svetega Jurija (KSJ).

Gre za podmladek KSJ, ki, kot piše na njihovi spletni strani, "združuje vse mlade člane našega gibanja, na osnovi viteške (rojalistične) in domovinske (domoljubne) zavesti".

"Zanimalo nas je, kaj ljudje mislijo o izvolitvi temnopoltega župana v Piranu," je za Žurnal24 pojasnil predstavnik društva KSJ, ki je pobudnik skupine na Facebooku (FB) Piran – sramota domovine Slovenije.

Sveti Jurij po njegovih besedah ni nacionalistična organizacija, ampak domoljubna, domovinske vrednote skušamo gledati iz krščanskega etosa.

Do zmernih domoljubnih vrednot želimo pripeljati tudi skrajne desničarske mlade, kar pa ni lahko.

"Članov je kar precej," pravi in dodaja, da so na strani navajali le citate, "kakršni krožijo ob izvolitvi med ljudstvom".

"Obsodite ta primitivizem"
Na dogodek "Piran – sramota domovine Slovenije" nas je ob 14.42 opozoril bralec Aleš.

"Danes sem na FB prejel povabilo za rasistično skupino proti novemu županu Pirana. Prosim, da obsodite ta primitivizem!"
je ogorčen bralec.

"Bodo sedaj banane v Sloveniji cenejše? Bo sedaj "slovenski Obama" – konkurenčni uvoznik banan iz Afrike? Kaj je še ostalo od našega naroda, ponosa in časti? Komunisti, njihovi dediči in pomagači ... Sram naj vas bo ..."
je pisalo v opisu dogodka, ki ga je ustvaril Sveti Jurij.

Ta je v enem izmed sporočil zapisal: "Takoj, ko bomo imeli 1000 prijateljev in zavednih domoljubov potrjenih in vpisanih v naš klub, gremo v Piran po brezplačne banane :); kar pa jih bo ostalo, jih bomo z veseljem podarili novodobnemu "slovenskemu" županu.... :)."

Na zidu tudi obsodbe dogodka
Dogodek, ki je napovedan za med 31. oktobrom in 30. novembrom, je med obiskovalci sprožil tako negativne kot pozitivne odzive.

"Preprosto bolana skupina,"
je na primer zapisal eden izmed obiskovalcev. Seveda pa so še našli tudi nekateri, ki so skupino podpirali in ob tem zapisali rasistične in nestrpne komentarje.

Facebook dogodek je sicer imel več nasprotnikov kot privržencev. Da se dogodka ne bodo udeležili, je označilo že 380 obiskovalcev, organizator dogodka še čaka na odgovor 718 ljudi, da na dogodek pridejo, pa je odgovorilo 67 ljudi (podatki ob 15.50).

Bossman: Vedno bodo obstajali ljudje, ki jih moti drugačnost
Za odziv na ustanovitev nestrpnega dogodka smo prosili štab piranskega župana Petra Bossmana

"V Sloveniji in v Piranu se počutim sproščeno. Ljudje me vidijo kot dobrega človeka in večina vidi preko moje barve kože. Veliko mi pomenijo dobre želje in  čestitke za mojo izvolitev, ki prihajajo iz cele Slovenije ter celega sveta. Veseli me, da v meni vidijo nekakšno upanje. Vedno pa bodo obstajali ljudje, ki jih moti drugačnost in na to nimam vpliva,"  je za zurnal24.si dejal Bossman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.