Slovenija
17 ogledov

Umar: Razmere se poslabšujejo

Graf Shutterstock
Razmere na trgu dela se v zadnjih dveh mesecih niso bistveno spremenile in ostajajo precej slabše kot lani, dodatno pa se poslabšujejo razmere v bančnem sistemu.

Po ugotovitvah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj je več kot v začetku leta le izvoza in opravljenih gradbenih del, drugi kazalniki gospodarske aktivnosti stagnirajo.

Urad v novi številki publikacije Ekonomsko ogledalo ugotavlja, da so avgustovske vrednosti kazalnikov izvoza in opravljenih del v gradbeništvu vidneje višje kot v začetku leta. Medtem pa vrednosti proizvodnje predelovalnih dejavnosti in prihodek v trgovini na drobno stagnirajo.

Z izjemo izvoza so sicer vrednosti vseh omenjenih kazalnikov v prvih osmih mesecih nižje kot pred enim letom.

Vedno manj delovno aktivnih

Razmere na trgu dela se v zadnjih dveh mesecih niso bistveno spremenile in ostajajo precej slabše kot lani. Delovno aktivnih je precej manj kot lani, v evidenco brezposelnih pa je bilo v prvih devetih mesecih letos prijavljenih 9,6 odstotka več ljudi kot v istem obdobju lani.

Pri prilivih v brezposelnost izstopa znatno povečan priliv iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih zaradi prenehanja pogodbe za določen čas, med odlivi iz brezposelnosti pa povečano vključevanje v programe aktivne politike zaposlovanja, ki pomenijo zaposlitev, in manj črtanja iz evidence zaradi kršitev obveznosti.

Povprečna bruto plača je bila v prvih osmih mesecih nižja kot v istem obdobju lani, predvsem zaradi nižjih plač v državni upravi.

Poslabšujejo se razmere v bančnem sistemu

Razmere v slovenskem bančnem sistemu se še naprej poslabšujejo. Obseg kreditov domačih nebančnih sektorjev je letos precej manjši kot lani, kar na uradu povezujejo "z omejitvami pri virih financiranja in tudi manjšim povpraševanjem visoko zadolženih podjetij".

Likvidnostni pritiski na slovenski bančni sistem ostajajo visoki. Slabih terjatev je bilo konec avgusta že za skoraj osem milijard evrov, njihov delež pa je predstavljal že 17,1 odstotka celotne izpostavljenosti bančnega sistema. Rezervacije in oslabitve so se v prvih treh četrtletjih v primerjavi z istim obdobjem lani povečale za petino.

Drugod izboljšanje

Medtem se v območju evra nadaljuje počasno izboljševanje gospodarskih razmer. Obseg industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti in nova naročila so se avgusta povečali. Nadaljevalo se je zviševanje prihodkov v trgovini na drobno in povečevanje obsega opravljenih del v gradbeništvu, prav tako kazalniki razpoloženja še naprej kažejo na izboljšanje gospodarske aktivnosti.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:00 08.november 2013.

    Pismo nemškim prijateljem!Zakaj se obračam ravno na Vas? Ker Vaša država postaja močna. Dovolj močna, da lahko oblikuje politiko, ki ne zadeva samo Vas, temveč tudi življenja prebivalcev držav, ki so zaradi krize postale šibke in ranljive. Velika moč ...prikaži več prinaša veliko odgovornost…http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1276-pismo-nemskim-prijateljem