Slovenija
1151 ogledov

Umar: Takšno inflacijo lahko pričakujemo do konca leta

Novice: Nemčija zvišala minimalno urno postavko. Toliko bo znašala. Facebook
Kaj so glavni razlogi za znižanje gospodarske rasti?

Po tem, ko se je vlada na današnji seji seznanila s Pomladansko napovedjo gospodarskih gibanj 2022 urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je podrobnosti javnosti predstavila še direktorica Umarja Maja Bednaš. 

Za letošnje leto Umar napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast, kar je za pol odstotne točke slabša napoved kot jeseni, ko je Umar za 2022 napovedoval 4,7-odstotno rast BDP. Leta 2021 je bila rast slovenskega BDP 8,1-odstotna.

Napoved Umarja je bila pripravljena že marca, vendar je vlada do danes ni obravnavala.

Razlogi za znižanje napovedi so v umiritvi rasti povpraševanja v tujini in vojna v Ukrajini,  letošnjo gospodarsko rast upočasnjuje tudi visoka inflacija, je poudarila Bradaševa.  

Umar napoveduje, da bo inflacija letos (v povprečju) 6,4-odstotna, brez energentov in hrane (osnovna inflacija) pa 3,5-odstotna. Večino leta bo inflacija okoli sedem odstotkov, šele proti koncu leta pa se pričakuje postopno medletno umirjanje.

Na Umarju pričakujejo 1,7-odstotno rast zaposlenosti, število brezposelnih bo še upadalo. Trenutno je brezposelnih v povprečju 60.000.

Ukrajinska vojna bo imela največji vpliv na gospodarstvo zaradi visokih cen energentov in surovin. "Na eni strani bo torej višja inflacija, na drugi pa tudi višji strošek podjetij," pravi Bednaševa.

"Upajmo, da se nabavne verige, poškodovane zaradi vojne v Ukrajini, kmalu obnovijo. Pričakujemo upad menjave z Rusijo in Ukrajino," pravi direktorica Umarja. "Prisotno je znižanje kazalnika zaupanja pri potrošnikih in industriji. Aprila se kaže nekoliko odboja, kljub vsemu pa to nakazuje znake gospodarskegha umirjanja. Oceno rasti v EU smo znizali na 3,4 odstotka," je dodala Bednaševa.

Za leto 2023 je Umar napoved s prejšnjih 3,3 odstotka znižal na tri odstotke. V letu 2024 Umar napoveduje 2,8-odstotno rast. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.