Slovenija
15 ogledov

Umrl Alain Robbe-Grillet

Pisatelj bi se lani moral udeležiti festivala kratkih zgodb Fabula, a je sodelov Žurnal24 main
V 86. letu starosti je umrl vodilni predstavnik novega romana Alain Robbe-Grillet. Francoski pisatelj je umrl v bolnišnici v mestu Caen.
Alain Robbe-Grillet se je rodil 16. avgusta 1922 v Brestu. V petdesetih se je uveljavil kot vodilni avtor francoskega novega romana, ki ga je teoretsko utemeljil v eseju Za novi roman. Slovenski bralci ga poznajo kot avtorja romanov Videc, Djinn in Žaluzija, ki je izšel lani. Pisatelj je bil leta 2004 sprejet med člane Francoske akademije.

Za njegove in romane drugih predstavnikov novega romana (Marguerite Duras, Nathalie Sarraute, Clauda Simona in Michela Butorja) je značilno, da so se odmaknili od tradicionalnega romana. Za njihova dela je značilen razkroj tradicionalnega junaka in njegovega psihološkega profila. Stvari, ljudje in okolje so predstavljeni skozi "oko kamere“. Dogajanja v teh romanih skorajda ni.

Vpliv na filme
Robbe-Grillet se je udejstvoval tudi kot scenarist. Za film Alaina Resnaisa Lani v Marienbadu je napisal svoj najbolj znan scenarij. Njegove ideje so realizirane v številnih filmih, kot so L'Immortelle (1963), Trans-Europ-Express (1967), L'homme qui ment (1968), L'Eden et apres (1970), Glissements progressifs du plaisir (1974), Le jeu avec le feu (1975), La belle captive (1983).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.