Slovenija
344 ogledov

Umrl je Matjaž Vipotnik

Dragica Petrovič, režiserka in producentka in Matjaž Vipotnik, oblikovalec mediaspeed
V Ljubljani je danes po težki bolezni v 73. letu starosti umrl oblikovalec in slikar Matjaž Vipotnik, so sporočili iz družinskega kroga.

Njegov opus je temeljil na oblikovanju vidnih sporočil s področja kulture. Bil je najvidnejši predstavnik kakovostnega slovenskega oblikovanja v svetu. Leta 2012 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Matjaž Vipotnik (1944) je študiral na Akademiji Brera v Milanu, vzporedno je obiskoval tečaj na katedri za grafično oblikovanje milanske Visoke šole za industrijsko oblikovanje. V Ljubljani je deloval v studiu MSSV, nato v Studiu Vipotnik. Za svoje delo je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in skupinsko Prešernovo nagrado za izvedbo predstave ob 100-letnici Ivana Cankarja.

Vipotnik je nezamenljivo in prelomno zaznamoval razvoj slovenskega in bivšega jugoslovanskega grafičnega oblikovanja od 70. let minulega stoletja do danes. Ustvaril je obsežen opus plakatov za kulturne dogodke in gledališke predstave, gledališke scenografije, knjige in knjižne zbirke. Med njegove najbolj znane stvaritve sodi plakat Marx na biciklu, ki je Slovensko mladinsko gledališče leta 1984 spremljal na turneji po Franciji.

Oblikoval je tudi celostne grafične podobe za kulturne ustanove in gospodarske organizacije, med drugim leta 1995 za STA. Njegovo oblikovanje odlikujejo kakovost, ustvarjalna inovativnost, sporočilna moč in svojstven, zelo živ in kultiviran likovni jezik, je pisalo v utemeljitvi Prešernove nagrade.

Vipotniku je lani predsednik Borut Pahor vročil srebrni red za zasluge na civilnem področju "za njegov izjemen prispevek k oblikovanju podobe slovenske kulture ter k njeni prepoznavnosti v Sloveniji in v tujini".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.