Slovenija
7219 ogledov

Umrl priznani umetnik, dobitnik Plečnikove medalje

Svečka Profimedias
Njegova dela gradijo podobo občin Radovljica, Žirovnica in Bled.

V 63. letu starosti je umrl dobitnik Plečnikove medalje, oblikovalec stolov, zaščitnih znakov, sodelavec arhitektov in umetnik Klemen Rodman, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Svoj pečat je pustil na oblikovalski krajini Gorenjske, predvsem v občinah Radovljica, Žirovnica in Bled.

Bil je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, ki je krajino oblikoval po principih minimalizma, geometrije, jasnih črt in simbolov, značilnih za lokalno okolje. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med katerimi izstopa Plečnikova medalja za projekt o življenju in delu arhitekta Ivana Vurnika.

Prejel številne nagrade

Prejel je tudi plaketo občine Radovljica, prvo nagrado natečaja Bled 1000 let leta 2002 in 2. nagrado na državnem natečaju za idejni predlog novih simbolov in zastave Republike Slovenije leta 2004. V zadnjem času izstopata njegovi oblikovanji za grb občine Žirovnica in spomenik Harmonika in dežnik v krožišču v Lescah kot poklon Slavku in Vilku Avseniku ob 60-letnici njune glasbene poti.

Rodil se je leta 1960. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Izkušnje je pridobil skozi prakso kot sodelavec arhitektov, oblikovalskih ateljejev, oglaševalskih agencij. Realiziral je vrsto zaščitnih znakov, emblemov, celostnih grafičnih podob in drugih oblikovalskih nalog. Rad se je posvečal klasični temi moderne arhitekture, oblikovanju kovinskih serijsko zasnovanih stolov, navaja spletni portal.

Skupaj s sodelavci je leta 1992 pripravil strokovni posvet o delu in življenju Ivana Vurnika in dve leti kasneje postavil fotografsko razstavo z Miranom Kambičem o Vurnikovi arhitekturi v Ljubljani in v Piranu, ki je leta 1995 preko Ljubljane in Radovljice prispela tudi do Dunaja, Prage in Budimpešte. S sodelavcema Renatom Repšetom in Miranom Kambičem je leta 1996 za izvedbo projekta Vurnik dobil Plečnikovo medaljo.

Njegova dela gradijo podobo občin Radovljica, Žirovnica in Bled. V Radovljici je na primer zasnoval mestne svetilke, oblikovane v sklopu kovaškega šmarna v Kropi, oblikoval je tudi blejska avtobusna postajališča, v katerih se poteze kozolca prepletajo s takratnimi oblikovalskimi smernicami. Poleg tega je oblikoval serijo bankovcev Lipa za prvo slovensko neuradno valuto, katere idejni vodja je bil Bogdan Oblak - Hamurabi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.