Slovenija
4462 ogledov

Umrl prvi državni tožilec

Sveča EPA
Med drugim je tožil Zdenko Cerar, mamo zdajšnjega premierja Mira Cerarja.

V 90. letu starosti je ponoči v Ljubljani umrl prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič, so sporočili s tožilstva. Vrhovno državno tožilstvo RS je vodil v letih od 1990 do 1998. Nato je bil dolgo časa predsednik društva Nova Slovenska zaveza.

V času njegovega vodenja tožilstva je bila leta 1996 ustanovljena Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve, zadolžena za pregon organiziranega kriminala. Skupina je bila leta 2011 z novim zakonom o državnem tožilstvu ukinjena, namesto nje pa je bilo ustanovljeno Specializirano državno tožilstvo.

Oktobra 1998 je Drobnič protestno izstopil iz Društva državnih tožilcev, ker da se društvo ni distanciralo od politične gonje, ki naj bi jo ob izteku njegovega mandata sprožili nekateri vidni predstavniki in člani društva.

Tožil Cerarjevo

Tožil je tudi svojo naslednico na mestu generalnega državnega tožilca Zdenko Cerar, ker je menil, da ga je užalila v dopisu, v katerem je pojasnjevala, zakaj je leta 1999 umaknila njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbo nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu Gregoriju Rožmanu. A je sodišče njegovo tožbo zavrnilo.

Drobnič je bil sicer eden najzaslužnejših za razveljavitev sodbe zoper Rožmana. Predvsem na podlagi Drobničevih zahtev je vrhovno sodišče leta 2007 sodbo razveljavilo in jo vrnilo pred okrožno sodišče, ki je leta 2009 kazenski postopek zoper Rožmana dokončno ustavilo.

Obsojal povojne poboje

Kot predsednik društva Nova Slovenska zaveza je bil Drobnič oster kritik nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih povojev, do katerih je v Sloveniji prišlo ob koncu druge svetovne vojne. Kritičen je bil do tega, da žrtve pobojev nimajo primernih grobov, kot tudi tega, da za to, da se jih uredi, ni zadostne politične volje.

Skupaj z Jožetom Dežmanom in Andražem Stegujem je leta 2012 ustanovil tudi ustanovo Memores, ki naj bi skrbela za kakovostno obravnavanje bolečih zgodovinskih tem iz slovenske polpretekle zgodovine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
 • stary1 14:38 19.januar 2018.

  moj prijatelj iz partizanskih cajtov je hitro po vojni gagnil in v STERNTALU so mu postavili veliki spomenik,,Pa so prišli ta pravi gospodarstveniki ruknili oni bron dol s podstavka in ga dali pretopit za bolj koristne stvari , npr za ...prikaži več topovske cevi ali kaj podobnega,,Da pa ne bi podstavek bil brez simbola so tja postavili svinjsko bučo, Kako smo se mi stari partizani smejali ko smo videli to v cajtung,, Vi sploh ne veste koliko je ta naš < partizan< v cajtu vojne požrl svinjskega mesa,,

 • Avatar Leon
  Leon 14:29 19.januar 2018.

  stary1........vsaj z domobranskimi častmi in zaobljubo bi ga lahko pokopal .

 • Jožef Koprivnikar 14:07 19.januar 2018.

  Tvoj komentar je ciničen, poln sovraštva do drugače mislečih.Ni umrl narodni heroj, temveč nekdo, ki je pač ubral napačno pot.Kot članu UDBE se mu ni godilo nič hudega, po osamosvojitvi pa je na krilih potomcev domobrancev in novodobnih zgodovinarjev dobil ...prikaži več krila.Kar nekaj jih je ki želijo rehabilitirati svoje prednike, zaradi katerih dejanja so bila velikokrat nerazložljiva, od pobojev drugače mislečih do izdaj.Ve se kdo je zmagal, če pa komu ni kaj jasno pa naj vpraša naše zaveznike med NOB.