Slovenija
15 ogledov

Umrl raziskovalec morskih globin

Trst se je spustil na najglobjo podmorsko točko. Žurnal24 main
V svojem domu na obali Ženevskega jezera je danes v 87. letu starosti umrl švicarski izumitelj in raziskovalec morskih globin Jacques Piccard.

Znan je bil predvsem po tem, da se je skupaj s kolegom Donom Walshom v podmornici z imenom "Trst" spustil na dno Marianskega jarka pri Filipinih, ki s skoraj 11.000 metri velja za najglobljo podmorsko točko.

" Eden od zadnjih velikih raziskovalcev 20. stoletja, pravi kapitan Nemo, ki je šel globlje kot katerikoli drugi človek, je umrl v soboto na domu ob njegovem ljubem Ženevskem jezeru," je v izjavi zapisal Phil Mundwiller, tiskovni predstavnik projekta letala na sončni pogon Solar Impulse, v katerem sodeluje Piccardov sin Bertrand.

Piccard se je rodil 28. julija 1922 v Bruslju. V Ženevi je študiral ekonomijo in mednarodne odnose, nato pa se je z letom 1950 povsem posvetil raziskovanju morskih globin in nadaljeval z delom vse do 82. leta.

Z očetom Augustom, ki je bil tudi slaven in je v 30. letih dvakrat postavil svetovni rekord v najvišjem letu z balonom, je zasnoval tudi štiri podmornice, med drugim prvo za prevoz turistov, s katero se je pod globino Ženevskega jezera od leta 1964 dalje spustilo 33.000 radovednežev.

Z eno takih podmornic, imenovano "Trst", se je 23. januarja 1960 tudi spustil na dno Marianskega jarka, kjer je v temi globoko pod morsko gladino odkril žive organizme, zaradi česar so kasneje tudi prepovedali odlaganje jedrskih odpadkov na morsko dno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.