Slovenija
4376 ogledov

Umrl upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran

Uran je bil po dveh zahtevnih operacijah v začetku februarja v bolnišnici. Po operaciji tumorja v možganih se je njegovo zdravstveno stanje zapletlo zaradi pljučne embolije. Danes so iz Slovenske škofovske konference sporočili, da je umrl.

Urana so za ljubljanskega nadškofa izbrali leta 2004, potem ko so njegovega predhodnika Franca Rodeta povišali v kardinala v Rimu.

V župniji Šmartno pod Šmarno Goro rojen Uran je bil vrsto let ljubljanski pomožni škof. 

Uran je novembra 2009 nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral kasneje zapustiti Slovenijo ter je živel in deloval v Trstu.

Leta 20015 je Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. Zadnja leta pa je njegovo zdravje vedno bolj pešalo in omejevalo njegove dejavnosti.

Kot so še navedli v SŠK, bo zaradi izrednih razmer novega koronavirusa pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici.

Uran je slovenskim škofom zaradi svojega izobčenja takrat pisal pismo, v katerem "kronološko opisuje zgodovino svojega "izobčenja", odkar mu je bilo 18. novembra 2010 sporočeno, da naj "živi tako, da v prihodnosti ne bo povzročil nobene težke nevarnosti za velik škandal".

Uran v pismu opisuje, kako mu je jeseni 2009 v ljubljanskem kliničnem centru bivši apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello predlagal, naj se odpove vodstvu ljubljanske nadškofije, in mu nato 13. novembra istega leta izročil prazen list papirja s tiskano glavo Nunciatura Apostolica Slovenica ter mu naročil, naj "vpričo njega napiše prošnjo za razrešitev". Besedilo je bilo že napisano in ga je moral le prepisati.

V pismu nameni del tudi "izmišljenemu" očetovstvu. Zapiše, da je to, da je obtožen očetovstva, izvedel šele iz "lažnivega" članka Dnevnika. In doda, da je osebno prepričan, da "nima nobenega potomca" in to "želi dokazati" tudi z analizo DNK ali katerokoli drugo metodo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • fasader56 13:45 12.april 2020.

    Žrtev zvona ena in zvona dva.........

  • ode 09:17 12.april 2020.

    Pregrešil se je zoper vero in Boga? Mu je Bog zato namenil trpečo smrt? Zakaj bi sicer Bog svojega predstavnika na zemlji tako okrutno kaznoval?

  • ode 20:23 11.april 2020.

    Ko še ni bil posvečen, ga je lahko "namakal", kolikor ga je hotel. Če ga je pa potem, je po cerkvenem pravu storil zločin. Zločinec pa ne more biti škof.