Slovenija
21 ogledov

Umrla le dan pred začetkom akcije

Varnostni pas Shutterstock
Konec tedna sta na pomurki umrla dva človeka, ker nista bila pripeta z varnostnim pasom. Policisti v tednu, ki prihaja, s preventivno akcijo voznike opozarjajo na nevarnost neuporabe varnostnega pasu.

V nedeljo se je na avtocesti med Mursko Soboto in Mariborom zgodila prometna nesreča, v kateri sta dva človeka umrla. Kot so sporočili s policije, sta voznik in sopotnik pri prevračanju padla iz vozila, saj nista uporabljala varnostnih pasov. Njune poškodbe so bile tako hude, da sta na kraju nesreče umrla.

Še vedno najučinkovitejša varnostna naprava za preprečevanje smrt

S preventivno akcijo, ki se je začela danes, Pripnite se in doŽivite želi agencija za varnost prometa poudariti, da je varnostni pas najučinkovitejša varnostna naprava za preprečevanje smrti in poškodb v prometnih nesrečah.

"Manjša stopnja privezanosti ob trčenju nedvomno pomeni večjo verjetnost nastanka hudih telesnih poškodb ali smrti," so zapisali na svoji spletni strani.

Pripetih vse več

Stopnja uporabe varnostnega pasu pri voznikih se je po podatkih agencije v zadnjih letih zvišala za približno dva odstotka, ob tem pa se je zmanjšalo število huje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Po podatkih agencije za varnost prometa se sicer med vožnjo pripne 93 odstotkov voznikov, 94,5 odstotka sopotnikov na sprednjih sedežih in 81 odstotkov na zadnjih. Skrb pa vzbuja podatek, da se na zadnjih sedežih v osebnem vozilu priveže le 66,2 odstotka odraslih, medtem ko je pri otrocih ta delež višji, 91,8-odstotni.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:18 11.februar 2014.

    Mene živo zanima , kakšen je resnični cestni davek od nesreč, ker samomori, pijani za volanom, nepripeti, dirkači vsaj po mojem ne morejo šteti v nesreče , ampak hote - nehote zagrešeno dejanje. Zakaj bi sploh nekoga obravnavali , če ...prikaži več ni bil pripet v avtu. Ko ga šljivi, potrebno je sprejeti zakon , da ponesrečenci , za katere je predpisan varnostni pas, SAMI PLAČAJO STROŠKE ZDRAVLJENJA . Pa ne bo treba nobenemu več "soliti pameti " naj se pripnejo !