Slovenija
22 ogledov

Univerza bo zaščitila podizvajalce

“Pogodbe bodo tako sestavljene, da tudi stečaj ali prisilna poravnava GPG ne bo Žurnal24 main
GPG. Zaradi težav podizvajalcev, ki gradijo univerzitetni kampus, tripartitne pogodbe.

Tudi pri neprofitnih
GPG. Podizvajalcem je dolžan tudi za dela pri neprofitnih stanovanjih za mlade družine v Kopru, katerih investitor je bil občinski stanovanjski sklad, a je ta nekaterim poplačal obveznosti, saj pogodba to omogoča.

 

“Nekateri podizvajalci, sicer manjše število – štirje ali pet –, so nas obvestili, da jim Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG) ni plačalo zapadlih terjatev. Univerza je do zdaj GPG plačala vse po zapadlih situacijah, gre za približno polovico od štirimilijonske investicije v prvi stolpič, in teh del ne moremo plačevati dvojno. Poiskali pa smo rešitev za vnaprej,” nam je povedala Astrid Prašnikar z Univerze na Primorskem, katere glavni izvajalec pri gradnji univerzitetnega kampusa v Izoli je GPG, ki je pri poslu najel 11 podizvajalcev.

Prva takšna rešitev
Vodstvo univerze se je zganilo zaradi informacij o kritičnem finančnem stanju GPG, neuradno naj bi bil v kratkem vložen predlog za prisilno poravnavo ali celo stečaj. Da bi podizvajalce zaščitili vsaj v drugi polovici investicije, ko jih bo vključenih veliko več, so se odločili za sklenitev tripartitnih pogodb, po katerih bi neposredno poplačali podizvajalce, kar bo prvi takšen primer pri nas in na kar naj bi pristal tudi GPG. Čakajo še na soglasje ministrstva za finance. “Lahko bi odpovedali pogodbo, vendar bi zaradi vnovičnega razpisa to zavleklo dokončanje del,” je pojasnila Prašnikarjeva in dodala, da bi želeli projekt končati do poletja.

10 odstotkov nadstandardnih stanovanj v Nokturnu naj bi prodal GPG.

 

Kompenzirali s stanovanji
Veliko finančno luknjo naj bi GPG ustvaril tudi s svojim 64-milijonskim projektom stanovanjsko-poslovnega kompleksa Nokturno na Markovcu, kjer je od 228 stanovanj za zdaj prodana le slaba desetina. Cena za kvadratni meter stanovanja je okoli tri tisoč evrov.

Zlatko Kalšnik, predsednik sekcije gradbincev pri koprski obrtno-podjetniški zbornici, pa nam je povedal, da je po njegovih neuradnih informacijah GPG dolg do podizvajalcev deloma kompenziral s stanovanji. Boris Dolamič, direktor GPG, se včeraj na naše klice in 
sporočila ni odzval.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.