Slovenija
121 ogledov

"Univerza se bo 'omastila' s starimi študenti"

Študent Profimedias
Fakultetam bo zaračunavanje stroškov študentom, ki tik pred zadnjim rokom dokončujejo študij po starem programu, prav prišlo. Na Naravoslovni fakulteti bodo z zbranimi sredstvi prenovili računalniško učilnico. Drugje glede namena porabe sredstev niso tako natančni, četudi se bodo zneski ponekod gibali tudi po več sto tisoč evrov.

Dodiplomski študij in znanstveni magisterij po starem programu je mogoče zaključiti le še do konca septembra 2016, kar ni povezano le z voljo študentov zamudnikov, ampak tudi z ne tako majhnimi finančnimi stroški. "Prošnjo za podaljšanje študija sem plačal okoli 70 evrov, kakih 400 evrov sem moral odšteti za manjkajoče izpite in še okoli 500 evrov za diplomo," pravi eden od študentov. "Ni mi težko plačati, svojo priložnost sem že izkoristil oz. zamudil, a pomislil sem na seštevek in ugotovil, da se bo univerza letos zelo 'omastila'."

PREBERITE ŠE: 

Dokončanje študija med 500 in 1000 evri

Stroški za dokončanje študija so na Univerzi Ljubljana poenoteni in stanejo za univerzitetno diplomo okoli 620, za visokošolsko 500, za znanstveni magisterij pa okoli 939 evrov. 

"Univerzitetna diploma stane 621,30 evrov, visokošolska pa 496,20 evrov," razloži Marko Eržen, pomočnik tajnika Naravoslovnotehniške fakulteta. "Poleg tega stroška mora diplomant poravnati še strošek sklepa za dokončanje študija po prekinitvi za več kot dve leti, ki mu je priložen pregled morebitnih manjkajočih izpitov - višina je 84,90 evrov." Magistrska diploma stane študente brez statusa 932,70 evrov, strošek izpita za študente brez statusa pa je 59,60 evrov. 

Sklad za investicijsko vzdrževanje prazen

Na Naravoslovni fakulteti bo letos predvidoma zaključilo študij po starem programu 180 dodiplomskih in deset magistrskih študenotov. "Predvideni skupni seštevek bo okoli 120.000 evrov," pojasnjuje Eržen. "Porabili jih bomo za nakup nove računalniške opreme za računalniško učilnico in prenovo prostorov za katere ministrstvo ne more zagotoviti sredstev iz sklada za investicijsko vzdrževanje."

Na Fakulteti za upravo ocenjujejo, da bo do 30. septembra diplomiralo med 100 in 150 študentov na dodiplomskem študiju in 15 študentov na podiplomskem študiju, ki bodo zaključili bodisi magistrski bodisi specialistični program. "Številke so okvirne, na podlagi prijav tem diplomskih del, zato je dejansko število novih diplomantov težko napovedati," poudarjajo na Fakulteti za upravo. 

Na Fakulteti za strojništvo želi na visokošolskem strokovnem študiju do 30. septembra študij 
zaključiti približno 160 kandidatov, na univerzitetnem študijskem programu približno 90, na 
magistrskem pa med 12 in 15 kandidatov. 

Na FDV in FF več sto starih diplomantov

Še več diplomantov oz. magistrantov po starem programu pričakujejo na nekaterih drugih večjih 
fakultetah. "V študijskem letu 2015/16 je bilo skupno odobrenih 706 prošenj za dokončanje študija na predbolonjskih dodiplomskih programih," pojasnjuje Nina Erjavec s Fakultete za družbene vede. "679 kandidatov ima odobreno prošnjo in izdano odločbo o dokončanju študija, da lahko diplomirajo do 30. septembra 2016. Od tega jih je do 1. aprila, ko se je iztekel rok za prijavo naslova diplomskega dela, 567 kandidatov pravočasno prijavilo naslov diplomskega dela, kar predstavlja 83 odstotkov vseh kandidatov, ki lahko diplomirajo do 30. septembra, ko se izteče rok za diplomiranje na predbolonjskih študijskih programih." Za dokončanje znanstvenega magisterija v študijskem letu 2015/2016 je bilo na FDV odobrenih 368 prošenj.

Na FDV pojasnjujejo, da bodo sredstva, ki jih bodo pridobili iz tega naslova, porabili za plačilo 
dodatnih stroškov v zvezi s temi postopki, ki niso kriti z rednim financiranjem, in za odpravo 
primanjkljaja v rednem financiranju.

Vsi, ki so se prijavili, ne bodo zaključili

Na Filozofski fakulteti je vlogo za dokončanje študija po starem univerzitetnem programu oddalo 1400 študentov. "Večina jih še ni zaključila s študijem," pojasnjuje Polona Movrin s Filozofske Fakultete. "Na starih magistrskih oz. specialističnih programih pričakujemo še okrog 100 zagovorov."

Ker bo marsikomu od 1400 študentov, ki so oddali vlogo za dokončanje študija, zmanjkalo časa, težko ocenijo, kakšen bo končni znesek, ki ga bo fakulteta prejela iz tega naslova. "Če bi študij po starem uspešno zaključili vsi diplomanti in magistranti, bi bil ta znesek okrog 900 tisoč evrov, vendar bo v resnici nižji," pojasnjuje Movrinova. "Sredstva bodo porabljena za delovanje fakultete."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • marmije 15:11 01.oktober 2016.

    Ne vem za državo, ampak fakultetam večni študenti ne škodijo. Skoraj zgleda, kot da profesorji spodbujajo študente, da vsaj 2 leti vlečejo pisanje diplom. Po 2 letih mora študent spet plačati... Kar nekaj študentov s povprečjem blizu 9 je ...prikaži več šele zdaj končevalo študij. Ne vem, ali so zaključili. Menda takih niso vrgli?

  • glicinija 21:11 03.julij 2016.

    država je zainteresirana da dolgo študiraš - nato delaš do smrti in država prišpara pri penzijah

  • Janez_53 18:56 03.julij 2016.

    Tisti, ki se potrudijo, najdejo tudi zaposlitev, čeprav ne takoj in ne točno tiste, ki bi si jo želeli. Menda ne pričakuješ, da te bo predsednik države ali vlade prijel za rokico in te uslužno (kajti ti si "kapaciteta") odpeljal ...prikaži več na delovno mesto in ti po možnosti še izročil ključe novega stanovanja in službenega avtomobila? Boriti se je treba!