Slovenija
163 ogledov

Diplomske in magistrske kot po tekočem traku

studij Anže Petkovšek
Ker se iztekajo roki za dokončanje študija po starem programu, fakultete beležijo povečano število prošenj za dokončanje študija. Na FDV so recimo imeli v letu 2015 42 prijav tem znanstvenega magisterija, v letu 2016 pa kar 260. Na nekaterih smereh je težko najti mentorja.

"Fakultete imajo zaradi rokov za dokončanje študija po starem programu precejšnjo gnečo," pravi bralec. "Sam sem šele v tretjem poskusu našel mentorja, saj sta bila preostala dva preveč zasedena."

Na Fakulteti za družbene vede pritrjujejo, da imajo prošenj za dokončanje študija po starem programu ogromno, a tovrstnih težav z mentorji naj ne bi imeli. 

"Na dodiplomskem študiju tovrstnih težav ni, večina jih ima še prosta mesta," pojasnjuje Nina Erjavec s FDV. "Na magistrskem študiju pa je mentorja težje dobiti le pri enem od programov, saj je naval res zunaj vseh zmogljivosti profesorjev."

Slovenija 24.03.13, diplomsko delo, diploma, plagiatorstvo, studenti, studij, fo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Število prijav za dokončanje študija po starem progamu se je povečalo tako na dodiplomski kot magistrski stopnji. 

Za 60 odstotkov več prijav

"Število prijav se je zelo povečalo pri zaključevanju starega dodiplomskega, pa tudi magistrskega študija," pojasnjuje Erjavčeva. "V študijskem letu 15/16 je bilo do konca februarja na dodiplomskem študiju obravnavanih 413 prošenj oz. izdanih odločb o dokončanju študija, kar je 60 odstotkov več kot preteklo leto. V letu 2015 smo imeli 42 prijav tem znanstvenega magisterija, v letu 2016 pa 260."

V letošnjem letu so odobrili 498 prošenj za dokončanje dodiplomskega študija in 380 prošenj za dokončanje znanstvenega magisterija.

V tem šolskem letu, od 1. oktobra do danes, je sicer diplomiralo samo 14 diplomantov starih dodiplomskih programov, znanstveni magisterij pa je zaključilo devet študentov. 

Za diplomske je še čas

Študentom svetujejo, naj se takoj in resno lotijo zaključevanja pisanja, če so oddali prošnjo za 
dokončanje študija. "Zadnji zakonski roki so znani že dolgo," poudarja Erjavčeva. "Programi za pridobitev magisterija znanosti so se zadnjič lahko razpisali v šolskem letu 2008/09 in letošnji poziv je res zadnji v vrsti. Skrajni roki predvidevajo, da ne gre za popolne začetke pri pisanju zaključnih del, saj so to študentke in študenti, ki bi študij morali zaključiti že pred leti."

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za študente, ki še nimajo mentorja, zaključek magistrskega študija ni več možen, saj je rok za prijavo teme že potekel, na dodiplomskem študiju pa imajo čas za prijavo teme dodiplomskega dela do 1. aprila 2016. 

Na EF 500 prijav

Na Ekonomski fakulteti so prijeli približno 500 prijav za dokončanje študija. 

"V marcu 2016 smo obravnavali 140 prijavljenih tem po starem programu," pojasnuje Dušica Vehovar Zajc z Ekonomske fakultete. "Za primerjavo v istem obdobju lani (marec 2014) pa 60 tem." 20 študentov je v letošnjem študijskem letu znanstveni magistrski študij že dokončalo.

Lovijo zadnje roke

Povečano število študentov, ki želijo dokončati študij po starih programih, beležijo tudi na strojni fakulteti. "Nekaterim študentom manjkajo še minimalne študijske obveznosti ter diplomsko delo, zato pričakujemo, da bo največ študentov zaključilo študij od vključno junija do vključno septembra 2016," pojasnjuje Andreja Cigale s Fakultete za strojništvo.

V študijskem letu 2015/16 je do vključno februarja na dodiplomskem študiju po starem programu skupno zaključilo 19 študentov. "V študijskem letu 2014/15 je skupno na dodiplomskem študiju po starem programu diplomiralo 74 študentov," pojasnjuje Cigaletova. "Letos pričakujemo, da se bo število diplomantov povečalo, saj je povpraševanja za zaključek študija trenutno zelo veliko."

Zadnji rok je 30. september

Študentje, ki so študirali po starem programu pred uvebo t.i. "bolonjskega" izobraževanja za pridobitev visokošolske izobrazbe s tremi stopnjami, lahko svoj študij zaključijo najdlje do izteka letošnjega študijskega leta, t. j. do 30. septembra 2016.

"Po tem datumu dokončanje teh študijskih programov ne bo več mogoče in zakon ne predvideva nobenih izjem," poudarjajo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič

Ministrstvo je aprila lani poudarilo, da podaljšanja roka za dokončanje po starem programu kljub številnim vpašanjem ne predvidevajo. 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • endrug 14:07 30.junij 2016.

    Znansveni magisterij je nekaj drugega kot strokovni magisterij. Pri prvem je potrebno nekaj na novo pogruntati. Naziv je potem mag. Janez Novak, medtem ko je strokovni dejansko stara diploma. Naziv pa je Janez Novak, mag.

  • max 13:53 16.marec 2016.

    In potem taki faliranci, stari 30 let in več, kot "šolan kader"zasedejo delovno mesto referenta v neki mestni ali državni upravi in pametujejo, ter jamrajo do penzije. Težko je življenje res :)

  • Dixon 10:05 16.marec 2016.

    Če nebi bilo naše mišljenje da vsakdo rabi diplomo da lahko gre nekaj delat, potem bi celo lahko naša družba normalno delovala. Sedaj pa se študira do tridesetega, išče delo do štiridesetega in pol se jamra do penzije.