Slovenija
14 ogledov

"Upam, da ne bo več eden odločal in govoril za vse"

Igor Lukšič Saša Despot
Novi predsednik SD Igor Lukšič je napovedal nekatere spremembe. Pahor meni, da je sedanji predsednik države Türk favorit za vnovični mandat, a meni, da ga lahko premaga.

"Znotraj stranke bo treba marsikaj urediti, videli ste rezultat. Pričakujem, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo do vlade precej bolj zahtevna. Na ključna mesta so bili izvoljene nove osebe ... To kaže, da je stranka sprejela stališče, da gremo v spremembe, ampak ne preveč radikalno. Kar je javnost pričakovala, da bomo sšli bistveno bolj v levo, se ob takem rezultatu ne more tako hitro zgoditi," je spremembe napovedal novi predsednik SD Igor Lukšič.

"Glede zlatega pravila in ustavnih sprememb ne bomo sledili stališčem, ki jih je doslej imel predsednik vlade," je poudaril.

Bo Pozitivna Slovenija tekmec ali partner?

Sestanka s Pozitivno Slovenijo v ponedeljek se ne bodo udeležili. Dosedanje nesodelovanje ni bila odločitev Boruta Pahorja, amapak cele stranke, je še povedal Lukšič. "Mi tu vendarle branimo neko ponosno držo Socialnih demokratov in tako bo tudi ostalo."

Türka lahko premaga

"V 15 letih so morali ljudje, ko sem vodil stranko, prenašati praktično revolucionarne preobrate, ki sem jih vnesel. Niso bili vedno zadovoljni, ne vedno z občutkom razumevanja, so pa eno stvar vedeli ves čas in jo vedo tudi zdaj - nikoli nisem delal v svojo korist," je po porazu povedal Pahor. "Glavni razlog, da tudi petič nisem dobil podpore za vodenje stranke, je, da sem vnaprej povedal, da pričakovanja, da bi radikaliziral politiko, da bi se odrekel principom velike strpnosti, zame kot pogoj ne pride v poštev," je povedal.

Podporo stranke za predsedniske volitve bi si gotovo želel, to bi mi veliko pomenilo. Strinja se, da je sedanji predsednik države Danilo Türk favorit, a meni, da ga lahko premaga.

"Upam, da ne bo več eden odločal in govoril za vse"

"V ponedeljek bomo morali stopiti skupaj in začeti graditi tam, kjer jo je Borut Pahor pustil. Javno bom povedal, da sem podprl Pahorja, ampak to ne pomeni nič, mi gremo naprej s Socialnimi demokrati," je poudaril poslanec Matjaž Han in Pahorju tudi izrazil podporo kot kandidatu za predsednika: "Če je socialni demokrat in član naše stranke, ne vem, zakaj ga ne bi podprli za predsednika države."

Na vprašanje, kaj bo s tršo držo, ki jo je napovedal Lukšič, Anton Colarič, predsednik mestnega odbora strake, odgovarja: "Morali se bomo usesti in se dogovoriti in upam, da ne bo več taka politika, da samo eden odloča in govori za nas, ampak bo to skupen dogovor. Tudi o podpori Pahorju se moramo dogovoriti, vendar osebno menim, da bi ga lahko podprli."

Več o poteku kongresa in mnenjih drugih udeležencev preberite v članku Zdaj bomo trdi do vlade.

Komentarjev 5
  • poznavalec 17:44 03.junij 2012.

    če ne veš za Lukšiča kako potem veš za Zurnal ?

  • boskre 17:28 03.junij 2012.

    Kdo pa je to Igor Lukšič? Nek revolucionar? Vizionar? Prvič slišim zanj, upam da tudi zadnjič, ...

  • izvedenec 09:26 03.junij 2012.

    a si na tabletah?? leve lopovske stranke bolj jemjejo kot dajejo