Slovenija
63934 ogledov

Upamo, da nimate denarja vezanega pri teh dveh bankah

Denar Profimedia
Čeprav je cena stanovanjskih posojil okrog 4,5 odstotka, dve naši banki za depozit še vedno ponujata le 0,01-odstotne obresti. Je pa več dobre, tristokrat višje ponudbe.

Na vrhu ponudbe sta se z Unicredit banko izenačili še Intesa Sanpaolo in Sparkasse. Vse tri novim strankam ponujajo triodstotne obresti, pogoj je še, da k njim preneseš plačo oziroma pokojnino in praviloma izbereš tudi enega izmed paketov.

Med ponudbami brez dodatnih pogojev, sta najboljši ponudnici Sparkasse in Addiko bank, ki za enoletni depozit 50 tisoč evrov ponujata 2,5- oziroma 2,55-odstotne obresti.

Najslabši ponudbi za enoletni depozit imata NKBM in SKB banka, ki ponujata 0,01-odstotne obresti. To pomeni, da bi za enoletno vezavo 50 tisoč evrov dobil pet evrov obresti, ob prenosu računa na Unicredit, Inteso Sanpaolo ali Sparkasse pa kar 1500.

Kdor ne želi menjati banke ali denarja vezati pri drugi banki, naj se pri svoji banki pozanima, ali morda nudi višje obresti za vezavo za 13 mesecev. Tako je na primer pri NLB in Gorenjski banki. V UniCredit Bank so obresti do 365 dni 0,70-odstotne, nad 13 mesecev pa 0,9-odstotne. V primeru sklenitve depozita prek spletne banke je obrestna mera za desetinko odstotka višja (torej 0,8- oziroma 1-odstotna).

Kdor je pripravljen del denarja vložiti tudi v vzajemne sklade, lahko pogosto dobi višjo ponudbo tudi za depozit. Je pa depozit do višine sto tisoč evrov varna naložba, za katero v primeru stečaja banke jamči država.

"Obrestni pogoji so normalni, ne pa visoki, stanovanjsko posojilo za 1,5 odstotka ni normalno, 4,5-odstotna obrestna mera, ki je zdaj, je normalna. Projekti, ki ne prenesejo pet odstotkov stroškov za financiranje, niso vzdržni. Sprašujemo se, zakaj banke ne plačujejo višjih obresti. Morali bi se vprašati, zakaj Slovenci varčujejo izključno v depozitih in v nepremičninah, zakaj nismo uspeli razviti kapitalskega trga," je pred dnevi na bančni konferenci dejal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB

Guverner banke Slovenije Boštjan Vasle pa je povedal, da je v Sloveniji prenos višjih obresti na obresti za depozite med nižjimi v Evropi.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:48 10.junij 2023.

    Vlado skrbi,kako bi od državljanov izvabila 25 milijard evrov,ki jih imajo na banki

  • rd2dmk2 16:01 09.junij 2023.

    hm tisti bankir naj bo vesel, da so slovence tolikokrat nategnili pri delnicah, vse od PID-ov naprej.kajti če bi danes delničarsko- vzamjniški trg deloval, bi ne bi imeli niti centa v blagajnah. še posebej, če naši vrli politki nebi nasedli ...prikaži več netegunom iz pokojninskih stebrov, ki so sploh nategnili slovence. in sedaj lepo se vprašajte kakšen narod smo, zabadamo soseda v hrbet, niti ne iz zasluška, že iz zlobe in foušije..

  • lojs 14:40 09.junij 2023.

    za razliko od siol-a, kjer komentarje ni, je tukaj vsaj to omogočeno ... so seveda še drugi portali ... ampak dejte se malo pozanimat kako kaj deluje, pa ne po nepotrebnem žalit ljudi , za kateri mislite, da nič ne ...prikaži več vedo ... smisel komentiranja je, da se tukaj izrazi neka izkušnja in neko konstruktivno mnenje ... mogoče je napačno, ampak negativizem ne prinaša rešitev