Slovenija
23 ogledov

Upanje le še za sto?

Sergej Racman (desno) odstopa od investicije podjetja X6D, ki je večinski lastni Žurnal24 main
Tuji investitor. Umika proizvodnjo. Od pričakovanih 500 samo sto delovnih mest.

“Ni še rečeno, da se podjetje X6D s proizvodnjo 3D-očal nepreklicno umika iz Maribora,” smo izvedeli od dobro obveščenega vira. Ta je ob tem navedel, da v Mariboru zagotovo ne moremo pričakovati 500 novih delovnih mest, kot je bilo mišljeno sprva, ampak le okoli sto.

Omejitve
Šele naslednje leto. “Sprva je bilo predvideno, da bi bil prvi del pogodbene vrednosti lahko nakazan že leta 2010. Z nastopom omejitev, ki so nastopile z objavo Pravilnika o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov za leto 2010, bi lahko Ministrstvo RS za gospodarstvo prvi obrok izplačalo šele v letu 2011,” so potrdili na ministrstvu.

Skoraj podpisano
Poročali smo že, da naj bi želeli pri X6D, večinskem lastniku Koloseja, prek Sergeja Racmana, Kolosejevega zakonitega zastopnika, v Melju odpreti proizvodnjo očal.

X6D je dal vlogo za subvencijo ministrstva za gospodarstvo, namenjeno tujim podjetjem, ki želijo v Sloveniji odpreti novo proizvodnjo, vendar so se pri odobritvi pojavili zapleti. Vzrok naj bi bilo nejasno lastništvo družbe X6D Limited, registrirane na Cipru in s sedežem evropskega dela X6D v Ljubljani.

Gospodarska ministrica Darja Radić je pred lokalnimi volitvami poudarjala, da je pogodba že skoraj podpisana, toda kot so nam včeraj dejali na ministrstvu za gospodarstvo, jim je X6D že sporočil, da bo večji del proizvodnje očal odprl v drugi državi Evropske unije. Investitor naj bi tudi že odpovedal pogodbo za najem proizvodne hale v Melju.

Ministrstvo so že obvestili
Tujci naj bi se, kot navaja naš vir, premislili, ker naj bi prvi del sredstev prejeli komaj naslednje leto; to naj bi jim bilo prepozno: “Pogodba je bila na mizi že, ko je bil minister še Lahovnik, pa še do zdaj ni podpisana.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.